Stäng
Språk
Meny

Största vinnarna: Qualitas, Accenture och Paychex

Under månaden fortsatte omicron att spridas snabbt. Lägg därtill att FED börjat signalera en snabbare höjningar av räntan. Om man därför trott att börsen skulle få en sur avslutning på året skulle man haft fel. Börsen steg och så även fonden. De största vinnarna var Qualitas, Accenture och Paychex och de största förlorarna var Salesforce, Moody’s och KKR.

Uppgången i Qualitas drevs främst av en generell marknadsuppgång i Mexico. Vad gäller de andra två vinnarna var det dock starka rapporter som drev kursen. Accenture levererade en väldigt stark rapport där alla segment utom ett växte med mer än 20 procent. De höjde nästa års prognos från 12-15 procent till 19-22 procent i omsättningstillväxt. Situationen var densamma hos Paychex som slog förväntningarna och höjde helårsprognosen.

Vad gäller förlorarna så var det bara Salesforce som hade en nedgång som är värd att kommentera. Där har bolaget, lite orättvist, dragits med ned i en allmän nedgång i högt värderade tillväxtbolag, särskilt Saas-bolag. Salesforce är förvisso ett Saas-bolag, men inte högt värderat jämfört med de flesta andra Saas-bolag eller normaliserade kassaflöden. Jag är positiv till Salesforce långsiktiga potential.

Sett på helåret har vi haft flera stjärnor i portföljen. KKR steg med mer än 100 procent och vi har tre bolag (Alphabet, Schwab och HCA) som ökat med mer än 70 procent. Totalt hade vi 8 bolag som steg mer än 50 procent. Vi har bara haft fyra bolag som haft negativ utveckling (Hikari Tsushin, Prosus, Ryman Healthcare och Disney).

Vi har inte gjort några stora förändringar i portföljen under månaden.

Detta brev är Globalfondens sista månadsbrev. I slutet av januari kommer fonden att fusioneras med Carnegie Listed Infrastructure, en hållbar fond som investerar i globala infrastrukturbolag. Jag skulle därför vilja tacka alla andelsägare för det förtroende ni visat för oss.

Fler artiklar

Största vinnarna: Bunzl, Microsoft och Relx

Största vinnarna: Bunzl, Microsoft och Relx

De största vinnarna var Bunzl, Microsoft och Relx och de största förlorarna var Ryman Healthcare, Disney och Inditex. Det som drivit upp- och nedgångarna bland vinnarna och förlorarna är främst...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 december 2021
Imponerad av Microsofts resultat? Vänta tills du sett Googles

Imponerad av Microsofts resultat? Vänta tills du sett Googles

De största vinnarna var KKR, Intercontinental Exchange och Microsoft och de största förlorarna var Hikari Tsushin, Mastercard och Ryman Healthcare. Två av förra månadens förlorare, Alphabet och Microsoft, har fått...

Mikael Tarnawski-Berlin 2 november 2021
Accenture förtjänar mer uppmärksamhet

Accenture förtjänar mer uppmärksamhet

Valutaeffekterna var positiva och adderade 0,7 procentenheter. De största vinnarna var Inditex, Salesforce och Mastercard och de största förlorarna var Alphabet, Roper och Microsoft. Carnegie Globals förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin sammanfattar...

Mikael Tarnawski-Berlin 5 oktober 2021