Stäng

”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas mycket starkt i december. Carnegie Indienfond steg i värde med 4,6 procent.

Efter det amerikanska presidentvalet i november präglades marknaden av ökad optimism globalt. Nyheten om att flera vaccin godkänts, kom samtidigt vilket innebar att viljan att investera i Indien och emerging markets återvände och vi såg stort inflöde av internationellt kapital till Indien även i december. Börsen har på mycket kort tid diskonterat en kraftig cyklisk återhämtning i global tillväxt under kommande år.

Råvarubolagen, cykliska industribolag och banker var de sektorer som steg mest under månaden. Även fordonssektorn gick starkt denna månad i och med ökat behov av transporter och lastbilar samt komponenter. Defensiva branscher som läkemedel, dagligvaror och telekommuikation utvecklades svagare.

Fonden har inga investeringar i kolutvinning eller i ståltillverkning. Däremot har vi investeringar i cementbolag som gynnas när staten bygger ut infrastrukturen. Innehaven i Asia Paint, som tillverkar husfärg, och Kansai Nerolac Paint, som tillverkar lack till fordon, har utvecklats starkt under hösten.

Fonden har också ett innehav i Hindalco Industries. Hindalco äger Novelis i USA som tillverkar aluminium till fordon och till förpackningar av konsumentvaror, (burkar). I december hade jag ett möte med bolaget för att diskutera företagets miljöpåverkan. Man arbetar aktivt med att reducera sina utsläpp samt att effektivisera tillverkningen. I den amerikanska verksamheten är 60 procent av råvaran återvunnen, vilket innebär att energiåtgången i produktionen blir 90 procent lägre än om man utgår från nytt material. Ökade satsningar på lätta material som aluminum till eldrivna fordon är den viktigaste drivkraften för ökad efterfrågan.

Fonden investerade under månaden i Bharat Forge som tillverkar gjutna metallkomponenter till fordonsmarknaden, tex. drivaxlar. Den amerikanska marknaden för tunga lastbilar visar nu tydliga tecken på en ökad efterfrågan efter det senaste årets nedstängda ekonomi. Innehavet i Nestle India reducerades.

Mer om fonden

Carnegie Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Luftkonditionering hett efterfrågad i 40-gradigt Indien
Carnegie Indienfond

Luftkonditionering hett efterfrågad i 40-gradigt Indien

Den indiska marknaden utvecklades starkt i mars. Carnegie Indienfond steg i värde med 7,1 procent. En kraftig valutaförstärkning på 5 procent bidrog positivt till utvecklingen. Det indiska bokslutsåret 2020/21 stängde...

Gunnar Påhlson 7 april 2021
Stark månad: investeringar i infrastruktur och nya stödåtgärder bidrog
Carnegie Indienfond

Stark månad: investeringar i infrastruktur och nya stödåtgärder bidrog

Den indiska marknaden utvecklades starkt i februari. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,9 procent. En expansiv statsbudget med stora investeringar i infrastruktur, nya stödåtgärder och rekapitalisering av banksystemet innebar...

Gunnar Påhlson 4 mars 2021
Förutsättningar för ökad tillväxt
Carnegie Indienfond

Förutsättningar för ökad tillväxt

Den indiska marknaden föll tillbaka i januari, efter två månader med stark kursutveckling. Carnegie Indienfond föll i värde med 2,0 procent. Indiens ekonomi är nu tillbaka i full swing. Antalet...

Gunnar Påhlson 4 februari 2021