Stäng

”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas mycket starkt i december. Carnegie Indienfond steg i värde med 4,6 procent.

Efter det amerikanska presidentvalet i november präglades marknaden av ökad optimism globalt. Nyheten om att flera vaccin godkänts, kom samtidigt vilket innebar att viljan att investera i Indien och emerging markets återvände och vi såg stort inflöde av internationellt kapital till Indien även i december. Börsen har på mycket kort tid diskonterat en kraftig cyklisk återhämtning i global tillväxt under kommande år.

Råvarubolagen, cykliska industribolag och banker var de sektorer som steg mest under månaden. Även fordonssektorn gick starkt denna månad i och med ökat behov av transporter och lastbilar samt komponenter. Defensiva branscher som läkemedel, dagligvaror och telekommuikation utvecklades svagare.

Fonden har inga investeringar i kolutvinning eller i ståltillverkning. Däremot har vi investeringar i cementbolag som gynnas när staten bygger ut infrastrukturen. Innehaven i Asia Paint, som tillverkar husfärg, och Kansai Nerolac Paint, som tillverkar lack till fordon, har utvecklats starkt under hösten.

Fonden har också ett innehav i Hindalco Industries. Hindalco äger Novelis i USA som tillverkar aluminium till fordon och till förpackningar av konsumentvaror, (burkar). I december hade jag ett möte med bolaget för att diskutera företagets miljöpåverkan. Man arbetar aktivt med att reducera sina utsläpp samt att effektivisera tillverkningen. I den amerikanska verksamheten är 60 procent av råvaran återvunnen, vilket innebär att energiåtgången i produktionen blir 90 procent lägre än om man utgår från nytt material. Ökade satsningar på lätta material som aluminum till eldrivna fordon är den viktigaste drivkraften för ökad efterfrågan.

Fonden investerade under månaden i Bharat Forge som tillverkar gjutna metallkomponenter till fordonsmarknaden, tex. drivaxlar. Den amerikanska marknaden för tunga lastbilar visar nu tydliga tecken på en ökad efterfrågan efter det senaste årets nedstängda ekonomi. Innehavet i Nestle India reducerades.

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”Marknaden nådde en ny all time high”
Carnegie Indienfond

”Marknaden nådde en ny all time high”

Den indiska marknaden utvecklades starkt i november. Carnegie Indienfond steg i värde med 5,3 procent. Den indiska börsen mottog rekordstora inflöden av utländskt kapital, 6 miljarder dollar, i november. En...

Gunnar Påhlson 2 december 2020
Efterfrågan drivs av behovet till ökad digitalisering
Carnegie Indienfond

Efterfrågan drivs av behovet till ökad digitalisering

Den indiska marknaden steg något under oktober men på grund av en försvagning för valutan slutade månaden med i stort sett oförändarde kurser. Carnegie Indienfond likaså slutade månaden oförändrat. Fokus...

Gunnar Påhlson 6 november 2020
Stark utveckling i Indien
Carnegie Indienfond

Stark utveckling i Indien

Den indiska marknaden steg kraftigt i september. Indienfonden steg i värde med 7,0 procent, varav en starkare utveckling för den indiska valutan svarade för drygt 4 procent. Det indiska samhället...

Gunnar Påhlson 5 oktober 2020