Stäng
Språk
Meny

Strukturaffärer lockar i Lux och ABB

Stockholmbörsens ångade vidare även i november, även om det var stora rörelser mellan små och stora bolag. Mindre bolag steg hela 4 procent, medan de större – läs OMX 30 – i princip gav noll i avkastning. Facit för de breda indexen blev ändå lite plus.

Konjunkturen fortsätter att vara svag men flera signaler och statistik visar på att den är på väg att bottna. Det är förklaringen till varför flera verkstadsbolag trotsar kylan och klättrar vidare uppåt. Precis som att de föll när konjunkturen var urstark för knappt två år sedan, stiger de nu i takt med att det förhoppningsvis bottnar ut kring dessa nivåer och framåt våren blir lite bättre.

Vårt grundtips är att vi slipper recession och då borde vinsterna kunna hålla i sig kring nuvarande nivåer och börsen klättra vidare uppåt, om än lite mindre än tidigare.

I förra månaden skrev vi om besvikelsen NCC. Sedan dess har bolaget sålt sitt huvudkontor och nu väntar vi på en försäljning av NCC Roads. Sakta med säkert kommer marginalen att förbättras och soliditeten stiga i takt med att försäljningspengar kommer in i balansräkningen.

På tal om stark balansräkning verkar flera bolag vilja adressera detta i form av återköp av aktier. Vi gissar att ABB drar igång ett av de största återköpsprogrammen i svensk historia under nästa år i takt med att pengarna från Power Grids kommer in i böckerna. Därmed finns en krockkudde i aktien. Vi tror också att bolaget kommer att förändra strukturen och därför passade vi ännu en gång på att köpa mer aktier i ABB som numera är ett av våra största innehav.

Vi fortsätter också att köpa mer aktier i Electrolux. Avknoppning av Professionella produkter närmar sig och förmodligen blir denna älskad, vilket lär visa hur låg värderingen blir av rest-lux. Vi ser mycket fram emot denna uppdelning.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Starka balansräkningar gäller
Carnegie Sverigefond

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna. Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i...

Simon Blecher 3 april 2020
”Det är superrea på vissa bolag”
Carnegie Sverigefond

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den...

Emilie Fors 24 mars 2020
Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr...

Kristina Flintull 17 mars 2020