Stäng
Språk
Meny

Svag valutautveckling

Den indiska marknaden utvecklades svagt i april. Carnegie Indienfond sjönk i värde med 6 procent. Valutan föll i värde med 4,6 procent vilket bidrog negativt till utvecklingen.

Vi har tidigare skrivit att Indien var ett av de länder som klarat av Covid-19 pandemin bäst. I februari sjönk smittspridningen snabbt och premiärminister Narendra Modi deklarerade att Indien hade övervunnit sjukdomen. Det visade sig vara en lite för snabb slutsats. Till skillnad mot många andra länder, som behållit restriktioner och smittskyddsåtgärder, öppnade Indien hela ekonomin i oktober. Det gav mycket positiva effekter för ekonomin när efterfrågan på varor kom tillbaka. Företagen kom med bättre rapporter för tredje kvartalet. Även rapporterna för sista kvartalet visar god vinstutveckling för de allra flesta företagen. De privata bankernas tillväxt i utlåning ligger mellan 15 och 20 procent och förlusterna är under kontroll.

Den senaste månaden drabbades tyvärr Indien av den andra eller tredje vågen av Covid-19 med en muterad form av viruset som är mycket mer smittsam, och som slagit hårdare inte bara mot äldre människor utan också mot den yngre delen av befolkningen. Antalet nya fall per dygn översteg i helgen 400 000. Totalt har 20 miljoner människor insjuknat.

Det har hållits delstatsval i fem stater. Modi´s misstag var att han var så angelägen om att vinna väljarstöd i Västbengalen, (Calcutta), att han ignorerade riskerna och höll stora valmöten. En årlig hinduisk högtid nyligen innebar att över en miljon människor tilläts att bada i floden Ganges vatten. Det kanske inte var så klokt. BJP; Modi´s parti är dock hindunationalistiskt, vilket gjorde det omöjligt att förbjuda denna religiösa festival.

Börsen har ännu inte fallit så mycket, utan det är framför allt valutan som sjönk i värde när utländska investerare tog hem pengar i april efter att ha varit nettoköpare sedan förra året.

Förra våren stängdes hela landet ned i ett par månader, vilket drabbade ekonomin hårt. Nu förekommer lokala nedstängningar i de provinser som drabbats hårdast, till exempel Delhi, Bangalore och Bombay. Ingen tror att man kommer att införa en nationell ”lockdown” denna gång. Lärdomen från förra året var också att smittförloppet tar ungefär två månader att komma igenom. På börsen innebar detta ett köpläge. Det återstår att se om samma beteende upprepar sig i år.

Mer om fonden

Carnegie Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Indiens it-servicesektor skär guld med täljkniv
Carnegie Indienfond

Indiens it-servicesektor skär guld med täljkniv

Den indiska marknaden fortsatte sin starka resa uppåt även i augusti. Pandemin pågår i bakgrunden men ägnas allt mindre uppmärksamhet och hindrar nu inte heller ekonomins starka återhämtning efter vårens...

Gunnar Påhlson 6 september 2021
Stark efterfrågan gav prishöjningar och därmed bättre marginaler
Carnegie Indienfond

Stark efterfrågan gav prishöjningar och därmed bättre marginaler

Den indiska marknaden fortsatte sin positiva utveckling i juli. Denna månad rapporterade de indiska företagen sina resultat för första kvartalet. Givet att Indiens ekonomi var nedstängd samma period förra året,...

Gunnar Påhlson 5 augusti 2021
ESG på agendan
Carnegie Indienfond

ESG på agendan

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas positivt i juni. I takt med att Indien återhämtar sig från andra vågen av Covid-19, som drabbade landet i april och maj, stiger börsen....

Gunnar Påhlson 6 juli 2021