Stäng
Språk
Meny

Svensk mark till rabatt

Börsnedgången för de svenska storbolagen har nu pågått i drygt ett år, skriver Carneige Sverigefonds Simon Blecher. Mars blev förvisso en positiv månad för svenska aktier – och betydligt positiv för exempelvis amerikanska diton – men såväl årets första kvartal som ett år bakåt är Stockholmsbörsen på minus.

Historisk sett brukar uppgångar vara i 3-4 år och nedgångar i 1-1,5 år så vi tror att vi snart närmar oss slutet på denna period; å andra sidan är det lite störande att amerikanska börsen knappt backat sedan toppen.

De negativa signalerna hör vi ständigt: låg tillväxt, låg inflation i väst, politisk oro och eventuell Brexit. Men några små glädjekorn går också att urskölja, nämligen att USA-statistiken blir allt bättre och att råvaror börjat stiga (förvisso till priset av svagare dollar).

Några bra rapporter lär vi inte få se för det första kvartalet för de som letar vinsttillväxt, men nog lär marginalerna fortsätta att hålla sig på bra nivåer. I banksektorn blir det fortsatt tufft i spåren av minusränta, men vi som är långsiktiga och tittar framåt ser här att man snart kommer att börja fokusera på att räntan kommer mot noll igen och i den miljön lär bankerna tjäna betydligt mer än i dag och då är värderingen alldeles för låg.

Glädjande under mars var att Holmen blir av med sin spanska tidningsverksamhet under månaden och dessutom fått betalt för det (!). Nu blir bolaget mer och mer en form av realtillgång med en fin kartongverksamhet. Det är unikt och lockande, för vem vill inte köpa in sig i svensk mark till rabatt?

Vi tog tillfället i akt och ökade marginellt i Holmen. Om fem år är nog svenska tidningsverksamheten helt nerskriven och då är Holmen bara kraft, skog och kartong.

Vi minskade också lite i Swedbank då banken faktiskt på kort tid tappat såväl vd, finanschef som ordförande och vi tror att detta lär skapa ett vakuum och tempotapp även om man aldrig ska överskatta enskilda individer och dess betydelse (särskilt inte i en bank med tusentals anställda). För pengarna köpte vi Nordea och SEB.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Solid norsksvensk storaffär

Solid norsksvensk storaffär

Intrum Justitia köper norska Lindorff och skapar en storspelare inom kredithantering. Intrum-aktien stiger kraftigt, vilket gynnar Carnegie Småbolagsfond och Carnegie Sverigefond. Vinnare är också Carnegie Corporate Bond och Carnegie Strategifond som...

Erik Amcoff 4 november 2016
”Känd materia fäller sällan”

”Känd materia fäller sällan”

Kassorna var höga, många förväntade sig en nedgång och när den sedan uteblev stressades alla in i marknaden igen och det gjorde juli till en stark börsmånad. Simon Blecher, förvaltare...

Simon Blecher 4 augusti 2016