Stäng

Sverigefondens största innehav har starka balansräkningar

Som så många gånger förr blev oktober jobbigt för Stockholmsbörsen. Covid 19 som förvärrades, utökade nedstängningar av europeiska länder – dock är fabriker och skolor öppna på sina håll denna gång – och en enorm oro inför amerikanska valet.

Desto mer imponerande var bolagens kvartalsrapporter och svensk verkstad i synnerhet. Kostnadsbesparingarna av bolag som SKF och Volvo är häpnadsväckande. Visst är mycket av kortsiktig natur, men resekostnaderna kommer nog aldrig tillbaka av den typ vi haft historiskt även när Corona är över. Försäljningen föll som väntat, men marginalerna höll emot och stärktes till och med på sina håll (läs Electrolux).

Gissningsvis kommer flera bolag att rapportera rekordresultat i takt med att världen kommande år normaliseras igen.

”Lösningen? Återköp av egna aktier vilket äntligen påbörjats igen.”

En av årets stora sorgebarn Atrium Ljungberg visade ånyo att de påverkats mindre än vad börskursen indikerar. Kontoren håller emot, vakanserna är färre än vad marknaden tror och i Sickla har bostäder sålts till mycket stora vinster. Substansvärdet är över 200 kronor per aktie medan kursen är strax över 150 kronor och skuldsättningen låg. Lösningen? Återköp av egna aktier vilket äntligen påbörjats igen. Fortfarande värderas varje kvadratmeter till under 40.000 kronor trots att merparten av beståndet är i Stockholm.

Holmen kom med mycket fina siffror där förpackningar ökar marginalen i spåren av högre efterfrågan i pandemins tecken. Skogsvärdena stiger och flera affärer i Norge indikerar att skogen fortfarande är på tok för lågt värderat.

Månadens och även en av årets stora förlorare är stabila Essity. I våras sprang alla efter aktien i någon slags jakt på toapapper (!), nu har alla glömt den. Men Essity har urstarka varumärken – bland annat Libro, Libresse och Tork – starkt kassaflöde och lägre marginaler, vilket är en potential, än sina amerikanska konkurrenter. De växer därtill fint och försiktigt.

Sverigefondens största innehav Holmen, Volvo och Investor har starka balansräkningar, dolda värden och utmärkt positionerade i hållbarhetshänsyn. De har alla också gått bra på börsen i år; det som tyngt fonden bortsett från de två vi nämnde ovan är flera ”icke- innehav”, det vill säga det faktum att vi inte investerat i ett antal spelbolag.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Utdelningarna är tillbaka
Carnegie Sverigefond

Utdelningarna är tillbaka

Stockholmsbörsens positiva momentum fortsatte i september och i dagarna har i princip merparten av årets nedgång återhämtats. Även om börsuppgången är tudelad – många mindre bolag och techaktier har våldsamma...

Simon Blecher 8 oktober 2020
Börsen i USA extra het – smittar av sig
Carnegie Sverigefond

Börsen i USA extra het – smittar av sig

I USA var börsen hetare än någonsin under augusti och en del av den uppgången smittade av sig på Europa liksom Stockholmsbörsen. Två steg fram och ett steg tillbaka fortsätter...

Simon Blecher 3 september 2020
Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

I en intervju i Dagens Industri berättar Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off, om börsutvecklingen i höst, aktiers värderingar och småspararnas påverkan på marknaden. Blecher inleder med...

Madeleine Bergh 18 augusti 2020