Stäng
Språk
Meny

Tre nya asiatiska innehav

De asiatiska börserna utvecklades positivt under september. Carnegie Asia steg i värde med 2,7 procent.

Det blir allt tydligare att global konjunktur fortsätter att försvagas. Ekonomisk statistik både i USA, Europa och i Kina visar svagare utveckling. Som en logisk följd av detta kan vi nu se att centralbankerna börjar agera för att stimulera och tillföra ny likviditet.

Fed sänkte räntan med 0,25 procent, vilket var andra sänkningen i år. Även ECB agerar för att ge stöd åt ekonomin. I Indien lanserade regeringen ett kraftfullt stimulanspaket med sänkta företagsskatter. Skatten sänks från 35 procent till 25 procent. För investeringar i ny kapacitet blir beskattningen endast 17 procent.

Syftet är att stimulera nyinvesteringar och attrahera utländska direktinvesteringar till Indien. Åtgärden har ett viktigt signalvärde eftersom ekonomin nu bara växer med 5 procent. Börsen lyfte kraftigt som ett resultat. Vinsterna väntas öka med 8 procentenheter som ett resultat.

I mitten av månaden anfölls Saudi Aramcos raffenaderier av drönare, vilket slog ut en stor del av produktionen. Attacken innebar att oljepriset kortvarigt steg kraftigt. Händelsen antas vara en konsekvens av den upptrappade konflikten mellan USA och Iran. Högre oljepriser är en negativ faktor för Asien. Ökade geopolitiska spänningar innebar också att börserna i Asien föll under slutet av månaden. Samtidigt innebar fortsatt turbulens kring handelskriget mellan USA och Kina att skapa osäkerhet, vilket inte gynnar klimatet för investeringar på de asiatiska marknaderna.

Kina firar den 1 oktober att det är sjuttio år sedan kommunistpartiet tog makten. Samtidigt pågår demonstrationer i Hong Kong för ökad demokrati.

Under månaden investerade fonden i tre nya bolag. Investering gjordes i det kinesiska fastighetsbolaget Longfor Group. Fonden köpte även JD.com som är ett detaljhandelsföretag inom internethandel. Bolagets affärsmodell kan närmast liknas vid Amazon.com i USA. Nyinvestering gjordes även i Largan Precision i Taiwan. Innehavet i Swire Pacific reducerades.

 

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”Handelskriget påminner mest om bluffpoker”
Carnegie Asia

”Handelskriget påminner mest om bluffpoker”

De asiatiska börserna utvecklades svagt under augusti. Carnegie Asia föll i värde med 3,0 procent. Nyhetsflödet under månaden dominerades av fem händelser, alla negativa. Demonstrationerna i Hong Kong för demokrati...

Gunnar Påhlson 4 september 2019
Ännu en perfekt storm i Asien
Carnegie Asia

Ännu en perfekt storm i Asien

Asien som helhet utvecklades sidledes under månaden. Initialt innebar förhoppningar om att Kina och USA skulle återuppta samtal om handelskonflikten att börsen i Kina och Hong Kong fick en positiv...

Gunnar Påhlson 8 augusti 2019
Försök inte tajma marknaden

Försök inte tajma marknaden

Det är alltid tillfredsställande att kunna rapportera att alla våra fonder gick upp under årets första halvår. I år är dessutom uppgångarna rejäla. Med ett undantag har alla aktie- och...

Hans Hedström 15 juli 2019