Stäng
Språk
Meny

Tre nya asiatiska innehav

De asiatiska börserna utvecklades positivt under september. Carnegie Asia steg i värde med 2,7 procent.

Det blir allt tydligare att global konjunktur fortsätter att försvagas. Ekonomisk statistik både i USA, Europa och i Kina visar svagare utveckling. Som en logisk följd av detta kan vi nu se att centralbankerna börjar agera för att stimulera och tillföra ny likviditet.

Fed sänkte räntan med 0,25 procent, vilket var andra sänkningen i år. Även ECB agerar för att ge stöd åt ekonomin. I Indien lanserade regeringen ett kraftfullt stimulanspaket med sänkta företagsskatter. Skatten sänks från 35 procent till 25 procent. För investeringar i ny kapacitet blir beskattningen endast 17 procent.

Syftet är att stimulera nyinvesteringar och attrahera utländska direktinvesteringar till Indien. Åtgärden har ett viktigt signalvärde eftersom ekonomin nu bara växer med 5 procent. Börsen lyfte kraftigt som ett resultat. Vinsterna väntas öka med 8 procentenheter som ett resultat.

I mitten av månaden anfölls Saudi Aramcos raffenaderier av drönare, vilket slog ut en stor del av produktionen. Attacken innebar att oljepriset kortvarigt steg kraftigt. Händelsen antas vara en konsekvens av den upptrappade konflikten mellan USA och Iran. Högre oljepriser är en negativ faktor för Asien. Ökade geopolitiska spänningar innebar också att börserna i Asien föll under slutet av månaden. Samtidigt innebar fortsatt turbulens kring handelskriget mellan USA och Kina att skapa osäkerhet, vilket inte gynnar klimatet för investeringar på de asiatiska marknaderna.

Kina firar den 1 oktober att det är sjuttio år sedan kommunistpartiet tog makten. Samtidigt pågår demonstrationer i Hong Kong för ökad demokrati.

Under månaden investerade fonden i tre nya bolag. Investering gjordes i det kinesiska fastighetsbolaget Longfor Group. Fonden köpte även JD.com som är ett detaljhandelsföretag inom internethandel. Bolagets affärsmodell kan närmast liknas vid Amazon.com i USA. Nyinvestering gjordes även i Largan Precision i Taiwan. Innehavet i Swire Pacific reducerades.

 

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger
Carnegie Asia

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger

”Dont fight the Fed” som man brukar säga. De asiatiska marknaderna utvecklades starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med 8,2 procent. Facit för första halvåret blev en nedgång...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020
Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong
Carnegie Asia

Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong

De asiatiska marknaderna utvecklades något svagare i maj. Carnegie Asia föll i värde med 4,2 procent under månaden. Marknaderna föll inte så mycket i lokal valuta. I princip hela nedgången...

Gunnar Påhlson 8 juni 2020
Kina 95 procent normalt
Carnegie Asia

Kina 95 procent normalt

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden. Det har nu gått över tre månader...

Gunnar Påhlson 6 maj 2020