Stäng
Språk
Meny

Två av tre väljer ISK

När detta skrivs firar Carnegie Fonder ett halvår med att kunna erbjuda investeringssparkonto. Responsen har varit mycket positiv, då två av tre nyöppnade konton är just ISK. ”Vi märker även att många lägger om sitt månadssparande från fondkonto till ISK, helt i linje med att spara långsiktigt hos oss”, säger Daniel Donatello, privatkundsansvarig på Carnegie Fonder.

Först 2018 blev det tillåtet för fondbolag att erbjuda ISK, investeringssparkonto. Det var en välkommen lagändring och Carnegie Fonder var ett av de första fondbolagen att ta fram tjänsten.

Daniel Donatello, privatkundsansvarig på Carnegie Fonder.

Daniel, för vem passar ISK?
”ISK passar för privatpersoner som tänker långsiktigt kring sitt sparande. Du som inte gillar att deklarera enskilda affärer kommer gilla ISK, och du kan öppna den i ett barn eller barnbarns namn”, förklarar Daniel Donatello.

När är det är lönsamt att spara på ISK?
ISK lönar sig när man tror att avkastningen kommer bli högre än statslåneräntan föregående år, plus 1 procent. Så det är vid 1,51 procent avkastning som ISK lönar sig skattemässigt i år. Det innebär att ISK generellt sett lämpar sig bäst för långsiktigt sparande i till exempel aktie- och blandfonder. För exempelvis räntefonder passar det ofta bättre med ett vanligt fondkonto.”

Hur ska jag tänka om jag vill flytta mitt fondsparande från ett fondkonto till ISK?
Det går utmärkt att flytta fonder från ett fondkonto till en ISK. Du kan flytta hela fondinnehavet, eller delar av fonden precis som du önskar. Men tänk på att du behöver skatta för eventuell reavinst när du flyttar fonder till en ISK. Har man stora reavinster som man helst inte vill skatta för nu, kan det vara lämpligare att behålla fondkontot och se ISK som ett konto för nytt sparande, exempelvis månadssparande.”

Kan jag ha flera ISK?
”Många sparar för både sig själv, sina barn och kanske sina barnbarn. Och det går alldeles utmärkt att ha flera ISK för olika syften hos oss. Om du öppnar flera ISK i ditt eget namn, får du en smidig översikt över samtliga konton under din inloggning i Carnegie Fonder Online”.

Vilka fonder vill du tipsa om?

”Vi har flera bra fonder som passar för ett långsiktigt sparande, inte minst Carnegie Sverigefond, Carnegie Strategifond, Carnegie Global och nya Carnegie Multi. Jag är övertygad om att du själv är bäst på att fatta dina egna beslut kring ditt sparande, men om du vill bolla idéer är det bara att höra av sig. Kontakta våra kundspecialister på 08-121 550 00 eller spara@carnegiefonder.se, så hjälper vi dig gärna med dina funderingar.”

Mest populära fonder hos Carnegie Fonders direktkunder, mars 2019

 

Investeringssparkonto
  1. Carnegie Global
  2. Carnegie Strategifond
  3. Carnegie Sverigefond
Fondkonto
  1. Carnegie Strategifond
  2. Carnegie Sverigefond
  3. Carnegie Rysslandsfond
Flest antal månadssparare
  1. Carnegie Strategifond
  2. Carnegie Rysslandsfond
  3. Carnegie Sverigefond

Öppna ISK via Carnegie Fonder Online!

Fler artiklar

Tre höjdpunkter från 2019

Tre höjdpunkter från 2019

Bästa andelsägare, 2019 kom av tre anledningar att bli ett särdeles intressant, händelserikt och framgångsrikt år för Carnegie Fonder och andelsägarna. För det första var utvecklingen i våra fonder ovanligt...

Hans Hedström 10 januari 2020
Förvaltarna inför 2020: Ta haussen med en nypa salt

Förvaltarna inför 2020: Ta haussen med en nypa salt

Nytt år och nytt decennium. Vad väntar? Här bjuder Carnegie Fonders förvaltare på några tankar om börsen, kreditmarknaden och bolag att hålla koll på. Kreditmarknaden – mer normal avkastning att...

Erik Amcoff 18 december 2019
Carnegie Fonders boktips för börsnördar i juletider

Carnegie Fonders boktips för börsnördar i juletider

“Read 500 pages every day. That’s how knowledge works. It builds up, like compound interest. All of you can do it, but I guarantee not many of you will do...

Erik Amcoff 16 december 2019