Stäng
Språk
Meny

Unikt köpläge gav sju nya innehav

Det har slagits flera tråkiga rekord sedan den 19 februari. Vi har haft det snabbaste börsfallet någonsin i USA; S&P 500 föll 34 procent på 33 dagar.

USA har slagit det tidigare rekordet på antal nya arbetslösa på en vecka. Förra veckan blev 6,6 miljoner amerikaner arbetslösa, vilket är ungefär tio gånger fler än den värsta veckan i finanskrisen. Mars 2019 blev också Carnegie Globals sämsta månad någonsin, med en nedgång 22,3 procent.

Med det sagt så finns det hopp om att detta inte blir en lång kris. När covid-19-spridningen mattats av borde den ekonomiska aktiviteten öka igen. Det kanske inte kommer tillbaka direkt, men givet de insatser som gjorts av regeringar och centralbanken för att stödja företag och behövande kan förhoppningsvis de långsiktiga konsekvenserna av pandemin begränsas.

En positiv konsekvens av de stora prisfallen är att flera bolag som vi har följt, vissa i flera år, nu har blivit tillräckligt billiga för oss att investera i. Faktum är att vi aldrig har varit så aktiva som den senaste månaden.

Vi har investerat i sju (!) nya bolag. Alla bolagen, utom ett, har det gemensamt att de har återkommande intäkter, det vill säga att de säljer prenumerationstjänster. Broadridge har det närmaste ett monopol på allt som har med information och röstning på bolagsstämmor att göra. Progressive ett ledande amerikanskt försäkringsbolag.  Salesforce är världsledande inom CRM-system.

Hikari Tsushin säljer olika typer av abonnemang, som till exempel mobilabonnemang och vattenautomater, till företag och privatpersoner i Japan. Wix är störst i världen på onlineverktyg och tjänster för att bygga hemsidor. Paychex är störst i USA på HR- och lönesystem. Slutligen har vi gjort en mindre investering i Disney, som alla känner till.

Vi har också sålt två större innehav: MTY Food Group och Markel. MTY såldes då vi tror att deras underliggande affär har förändrats permanent till det sämre. Markel sålde vi för att vi hittade bättre bolag som fallit ännu mer i pris.

En djupare analys av coronakrisen, skriven av Mikael Tarnawski-Berlin, hittar du på vår ”coronasida.”

Lyssna gärna också på en inspelad telefonkonferans med Mikael, som gjordes i anledning av coronakrisen.

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Två nya innehav
Carnegie Global

Två nya innehav

April blev Carnegie Globals bästa månad någonsin med en uppgång på 14,7 procent. Det rekordet underlättades såklart av att föregående månad var fondens sämsta månad någonsin. De största bidragsgivarna var...

Mikael Tarnawski-Berlin 7 maj 2020
Globala aktier i coronakrisen
Carnegie Global

Globala aktier i coronakrisen

Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare av Carnegie Global, ger en uppdatering om senaste tidens utveckling och diskuterar framtidsutsikterna för Carnegie Global. Konferensen modereras av Daniel Donatello, privatkundsansvarig.  

Kristina Flintull 2 april 2020
Förvärvsmöjligheter för kassastinna bolag
Carnegie Global

Förvärvsmöjligheter för kassastinna bolag

Det kanske låter magstarkt att prata om bra avkastning efter den senaste månaden, men det är när som det ser absolut mörkast ut som de bästa investeringarna görs. För de...

Mikael Tarnawski-Berlin 26 mars 2020