Stäng
Språk
Meny

Vad som inte intresserar en Ica-handlare

Jag får ofta frågan: hur tror du att händelse X (fyll i valfri, för tillfället omskriven, global kris/händelse/oro) påverkar börsen? Till en dels besvikelse brukar jag inte ge ett enkelt svar. För tvärtemot vad många tror så lägger jag inte särskilt mycket tid på att analysera den typen av makroekonomiska faktorer.

Låt mig förklara med hjälp av ett hypotetiskt exempel: vi låtsas att du får erbjudandet att köpa din lokala Ica-butik.

Säljaren vill veta om du vill köpa och i så fall hur mycket du är beredd att betala. Innan du svarar kommer du sannolikt vilja veta lite mer.

Vilka frågor skulle du ställa? Först och främst kommer du vilja veta hur lönsam butiken varit de senaste åren och hur mycket det varierat. Du kommer särskilt försöka förstå hur mycket pengar du kan ta ut ur bolaget i slutet på året efter att alla kostnader har betalts.

Jag skulle gissa att du kommer att vilja träffa butikschefen för att se om hon verkar duktig och reko. Sannolikt kommer du att prata med lite kunder för att se om de är nöjda och planerar att fortsätta handla där. Du kommer försöka ta reda på om Lidl eller någon annan planerar att öppna en butik i närheten. Vad skulle hända med försäljningen i så fall? Du kommer försöka förstå hur internethandeln kommer att påverka verksamheten och hur Ica planerar att hantera det hotet.

Men vad kommer inte att vara av betydelse för ditt beslut?

Kommer det att spela någon roll att Trump bråkar om en mur eller att Huaweis ekonomichef anhållits? Nej. Skulle du gå till banken och fråga vad de tror om den globala BNP-tillväxten det kommande året? Nej. Skulle krisen i Venezuela var något du hade med i kalkylen? Nej. Skulle det aktieindexet MSCI Worlds utveckling de senaste tre månaderna vara något som påverkade din investering? Nej, inte överhuvudtaget.

Det är så jag analyserar mina investeringar i Carnegie Global. En aktie är inte en prick på en graf utan en andel av ett bolag. På lång sikt bestäms dess avkastning av företagets finansiella utveckling, inte av makroekonomin.

Därför Carnegie Global


Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare Carnegie Global.
Inspelningsdatum: 24 augusti 2018

Mer om fonden

Global A

Nya Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Så blir du en aktievinnare på makroanalys
Carnegie Global

Så blir du en aktievinnare på makroanalys

Iran, handelskrig, Trumps senaste tweet och Brexit. Den som läser nyheterna kan lätt få uppfattningen att framtiden ser mörk ut och att det är dags att ta sig ur marknaden....

Mikael Tarnawski-Berlin 2 oktober 2019
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
En väldigt billig snabbväxare
Carnegie Global

En väldigt billig snabbväxare

Månadens vinnare var Bayer som steg 16 procent efter rykten om att en förlikning i Roundup-målet börjar närma sig. Månadens förlorare var Alliance Data Systems (ADS). Tänkte därför passa på...

Mikael Tarnawski-Berlin 4 september 2019