Stäng

Valutakursförändringar bör inte oroa en långsiktig sparare

Under juli månad sjönk fonden med 1,9 procent. Det som utmärkte juli var att den svenska kronan förstärktes i förhållande till den amerikanska dollarn. Under månaden kostade valutakursförändringar 4,9 procent.

Valutakurser kommer alltid att ha en effekt på fondens avkastning. Med det sagt ska man inte stirra sig blind på kortsiktiga rörelser. Sedan toppen i mars har den svenska kronans förstärkning mot dollarn minskat avkastningen, på våra amerikanska innehav, med ungefär 16 procent. Dock så ser det inte lika dåligt ut om vi tittar på perioden sedan årsskiftet; då har det bara minskat med 6 procent.

Jag förespråkar en agnostisk inställning till valutor. Visst har de en viss betydelse för det kortsiktiga resultatet. Men det är min åsikt att det inte går att förutsäga hur de kommer att röra sig; och det är därför inte lönt att lägga tid på att analysera dem. Ett alternativ att hantera osäkerheter som inte går att förutspå är att hedga bort risken, i detta fallet genom att låsa in valutakurserna med t.ex. valutaterminer. Det är dock förknippat med kostnader och lönar sig inte i det långa loppet.

”Lite förvånande, givet hur litet vårt land är, så är det också en av världens mest handlade valutor; den ligger oftast bland dem 15 mest omsatta i världen.”

Som svensk sparare i utländska aktier tycker jag inte att man behöver oroa sig för valutakursförändringar, om man är långsiktig. Den svenska kronan är en stabil valuta. Lite förvånande, givet hur litet vårt land är, så är det också en av världens mest handlade valutor; den ligger oftast bland dem 15 mest omsatta i världen. Mitt tips är att inte lägga någon vikt vid valutakursförändringar, varken när de ger vinst eller förlust.

Vad gäller våra innehav så är det främst goda nyheter. Alla som rapporterat har slagit förväntningarna, vilket kanske inte är så konstigt givet hur mycket de sänkts sedan corona slog till. De stora vinnarna var HCA Healthcare, KKR och Progressive. Förlorarna var Franklin Covey, Paychex och Hikari Tsushin.

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Nytt innehav
Carnegie Global

Nytt innehav

Carnegie Global A sjönk med 2,4 procent under månaden. Valutaeffekterna var negativa och utgjorde 0,5 procent. De största vinnarna var Schwab, Alphabet och Prosus och de största förlorarna var Mastercard,...

Mikael Tarnawski-Berlin 4 november 2020
Ny investering
Carnegie Global

Ny investering

Carnegie Global steg 0,2 procent under månaden. Valutaeffekterna var positiva och adderade 3,0 procent. De största vinnarna var Unilever, Paychex och Ryman Healthcare och de största förlorarna var Franklin Covey,...

Mikael Tarnawski-Berlin 5 oktober 2020
Är det rimligt?
Carnegie Global

Är det rimligt?

Augusti blev en bra månad för Carnegie Global. Fonden steg med 7,4 procent. Valutaeffekterna var negativa och utan dem skulle fonden ha stigit 8,4 procent. De största positiva bidragarna var...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 september 2020