Stäng
Språk
Meny

Premiär för Blechers nya fond!

En unik fond som fokuserar på värdeskapande strukturaffärer. Den 21 oktober startade Carnegie Spin-Off, en fond som slår mynt av en internationell trend med en stark historisk avkastning. ”Carnegie Spin-Off investerar i företag som renodlar sig genom att knoppa av verksamheter som kan stå på egna ben. Det här kommer bli en mycket spännande resa”, säger förvaltaren Simon Blecher.

Bara de senaste åren har det gjorts flera uppmärksammade avknoppningar på Stockholmsbörsen. SCA knoppade av Essity, Atlas Copco skilde av gruvverksamheten Epiroc och Getinge delade ut Arjo.

Längre tillbaka finns fler klassiska exempel.

Från Electrolux kommer bland annat Husqvarna och Autoliv, som i sin tur nyligen delade ut Veoneer. Assa knoppades en gång i tiden av från Securitas och slogs ihop med finländska Abloy, och Avanza har sitt ursprung i gamla HQ Bank.

”Det finns massor av historiska exempel på avknoppningar, både i Sverige och internationellt. Och det finns fler affärer att göra. Vår portfölj består av flera företag som har har gjort en spin-off eller bestämt sig för att göra en, eller som vi tycker borde göra det”, säger Mattias Montgomery, biträdande förvaltare av Carnegie Spin-Off.

Simon Blecher och Mattias Montgomery.

”Det fina är att avknoppningar i nio fall av tio är bra för alla inblandade. Både bolaget som knoppar av och själva avknoppningen får ett tydligare fokus, bättre möjligheter att växa och en högre lönsamhet. Och det gillar marknaden”, säger Simon Blecher.

Mer läsning om Carnegie Spin-Off i Dagens Industri (inloggning krävs): ”Nu är det stora bolag som går den här vägen, men på sikt tror jag också att medelstora bolag kan hitta små ’guldägg’ att knoppa av”

Carnegie Spin-Off investerar i avknoppnings-case. Företag som redan har knoppat av en verksamhet (till exempel Atlas Copco), företag som själva är avknoppade (till exempel Epiroc), samt företag som står inför en avknoppning, till exempel Sandvik och Electrolux som ska knoppa av SMT respektive professionella produkter.

”Men vi köper inte allt. Avknoppningar är inga alexanderhugg som alltid löser alla problem. Det gäller att göra sin analys. Carnegie Spin-Off investerar enbart i case vi verkligen gillar och tror på”, säger Simon Blecher.

Carnegie Spin-Off

  • Start: den 21 oktober 2019
  • Minsta insättning: 50 000 kronor
  • Förvaltningsavgift:1 procent + performance fee om 20 procent av överkastning mot SIXPRX (andelsklass A). Alternativt 1,5 procent (andelsklass B).
  • Förvaltare: Simon Blecher och Mattias Montgomery.
  • Bakgrund: Carnegie Spin-Off utgörs av fonden Carnegie Sverige Select som byter namn och vars placeringsinriktning justeras.
  • Fonden tillgänglig att köpa via Carnegie Fonder Online på ditt ISK eller fondkonto. Minsta köpbelopp på första insättningen är 50 000 kronor.Är du inte redan kund hos oss? Öppna då ett ISK eller fondkonto via Carnegie Fonder Online. Tänk på att det tar 2–3 bankdagar att öppna ett konto.Läs gärna faktabladet för Carnegie Spin-Off.

Kontakta oss på 08-12 15 50 00 eller spara@carnegiefonder.se om du har frågor.