Stäng
Språk
Meny

Värdeskapande Sverigefond Top Pick hos Söderberg & Partners

Carnegie Sverigefond är Grön och ”Top Pick” hos Söderberg & Partners, som därmed bedömer att fonden ska kunna överprestera index över tid. Förvaltaren Simon Blecher lovar att göra som han alltid gjort: investera långsiktigt i stabila, välskötta och hållbara svenska bolag.

Ladda ned intervju i PDF.

Simon Blecher, värdeskapare.

Carnegie Sverigefond har funnits sedan 1988 och är därmed en av de äldsta aktivt förvaltade svenska aktiefonderna. Förvaltare sedan 2006 är Simon Blecher, en utpräglad ”stock picker” som är Carnegie Fonders investeringsfilosofi – fokuserad värdeförvaltning – extremt trogen.

”Fokuserad innebär att min fond är koncentrerad till 25 innehav, och värde, eller value, innebär att vi investerar i lågt värderade bolag som har en stabil, välskött verksamhet, en stark balansräkning och god kapacitet att dela ut pengar till oss ägare. Sammantaget är vår filosofi en garanti för att man som långsiktig sparare i Carnegie Sverigefond ska kunna sova gott om natten”, säger Simon Blecher.

Vad innebär det att vara Top Pick hos Söderberg & Partners?
”Det är förstås extremt roligt. Vi har stor respekt för våra vänner på Söderberg & Partners som vi vet är lika passionerade kring sparande och investeringar som vi är. För mig personligen innebär det ett förtroende som jag är väldigt rädd om.”

Vad har fonden för inriktning i dag?
”Det här låter kanske tråkigt, men Carnegie Sverigefond har alltid samma inriktning. Det är långsiktiga investeringar i stabila värdebolag som gäller, alltid. Nu har vi haft en stark börs ett tag och fonden har gått bra, men man ska komma ihåg att vår stil inte alltid är den bästa när börsen rusar, men däremot brukar vi tappa mindre när det går åt andra hållet. Eftersom vi är så försiktiga brukar vi – peppar peppar – oftast lyckas undvika de värsta minorna, vilket har stor betydelse för den långsiktiga avkastningen.”

Hållbart ägande i sex steg

Du arbetar mycket med CF THOR, berätta.
”THOR är ett nytt verktyg som vi har tagit fram för att göra vår egen hållbarhetsanalys på samtliga innehav, som kontrolleras på exakt 100 parametrar genom både kvantitativa och kvalitativa frågor. Jag tjatar om att vi på Carnegie Fonder är försiktiga värdeinvesterare, och det är därför som hållbarhetsfrågorna är så viktiga för oss. Med de ESG-relaterade megatrender som drar fram, som klimatförändringar, resursbrist, nya regleringar och migration, blir det allt viktigare att analysera de risker som våra innehav står inför, och det är det vi gör med THOR.”

 Vilka hållbarhetsrisker ser du i dina innehav?
”Ta till exempel Holmen, ett av mina absoluta favoritbolag. Det finns en fantastisk potential i Holmens skogsfastigheter, där man upptäcker allt fler användningsområden som biobränsle och som alternativ till plast. Klimatförändringarna gör att skogen växer snabbare, men samtidigt ökar risken för nya skadedjur. Det är också troligt att Holmens utsläpp från bruken kommer att beskattas hårdare i framtiden. Men THOR belyser inte bara risker, utan också möjligheter. Svenska bolag är i flera fall extremt duktiga på att effektivisera sin produktion och på att ta fram resursbesparande lösningar åt sina kunder, och för mig har den bilden stärkts av THOR.”

 Till sist, vad tror du om börsen framöver?
”Det finns alltid något att vara orolig över, om man vill. Är det inte brexit så är det handelskrig eller coronavirus, och jag vet lika lite som någon annan vad som händer på kort sikt. Men på längre sikt är jag alltid optimist. Bolagen som jag investerar i är världsledande inom områden och produkter som alltid efterfrågas och behövs. Så mitt tips är att man inte ska titta på börsskärmen för ofta. Ju mer sällan du gör det, desto oftare kommer du bli positivt överraskad.”

Fler artiklar

”Det är superrea på vissa bolag”
Carnegie Sverigefond

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den...

Emilie Fors 24 mars 2020
Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr...

Kristina Flintull 17 mars 2020
Varför faller Securitas?
Carnegie Sverigefond

Varför faller Securitas?

När Stockholmsbörsen, Sverigefonden och de flesta andra tillgångar föll ganska kraftigt i februari, i spåren av att Corona-viruset spred sig till Europa, var det framför allt en av våra aktier...

Simon Blecher 3 mars 2020