Stäng

Varför är Annehem bortglömt?

Penningpolitiken fortsätter att driva upp tillgångspriser på allt ifrån vin, konst och lägenheter till aktiemarknaderna. April var inget undantag.

Mer glädjande är att Spin off trenden fortsätter såväl lokalt som globalt och alltfler bolag börjar inse vilka värden som skapas när bolag står på egna ben med egna balansräkningar.

P-hus vid Ulriksdal, Annehem

Ett alldeles för bortglömt bolag som rapporterade lysande siffror är fastighetsbolaget Annehem. Kursen är knappt 30 kronor medan substansen är runt 37 kronor. Vi köper alltså en krona för 80 öre i en värld där enormt många bolag handlas med premie. Obegripligt av tre skäl:

  • Skulderna är extremt låga, vilket är en trygghet och en möjlighet. Belåningsgraden är drygt 33 procent.
  • Planerade förvärv från PEAB kommer lyfta belåningsgraden till 38 procent och därmed vinsten; men vågar vi tro på externa förvärv – vilket vi gör – och förutsatt 50 procent belåning ska vi nog till en substans kring 45-50 kronor. Då har aktien 50% procent uppsida.
  • Annehems portfölj består till 85% av moderna byggnader, vilka har mycket hög hållbarhetsprofil och när placerarna fattar detta borde det locka många nya aktörer.

En som i smyg har hittat till Annehem – enligt ägartjänsten Holdings – är vd:n i Trianon, Olof Andersson. Han tycker det är så billigt att han privat köpt 2 procent. Vi kan bara instämma.

Fondens största innehav Momentum Group är på väg att bli två bolag. Gamla Swedols och Tools tar duktiga Clein Ullenvik över under namnet Alligo och målet är här att utmana Ahlsell och närma sig 10 miljarder kronor i omsättning och drygt 10 procent i marginal; bara den delen skulle alltså kunna motivera dagens börsvärde kring 9 miljarder och mer därtill. Idag omsätter de drygt 8 miljarder kronor och tjänar 6 procent på rullande 12 månader. Affärsområdet Komponenter och Tjänster omsätter över 1 miljard kronor och tjänar hela 13 procent i marginal och i denna del ska Ulf Lilius få göra sin tredje resa som börs-vd. Notera att massvis med förvärv kommer att ske.

Mer om fonden

Carnegie Spin-Off A

Carnegie Spin-Off är unik fond som fokuserar på värdeskapande strukturaffärer i Sverige och Norden. Det kan vara företag som redan har knoppat av en verksamhet, företag som själva är avknoppade,...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Spin off-trenden är stekhet
Carnegie Spin-Off

Spin off-trenden är stekhet

En sak är i alla fall helt klar, trenden med Spin Off är väldigt stark. Varje vecka annonserar nya bolag att de funderar på att knoppa av en verksamhet och...

Simon Blecher 7 juni 2021
Varför flyger inte kycklingarna?
Carnegie Spin-Off

Varför flyger inte kycklingarna?

Lagom till påsken och allt tal om ägg kan det vara värt att återbesöka ett av fondens mindre innehav, men där potentialen är stor: Scandi Standard. Mer känt under varumärkena...

Simon Blecher 9 april 2021
Är Nyfosa vårt nya Entra?
Carnegie Spin-Off

Är Nyfosa vårt nya Entra?

Vi berättade i förra månadsrapporten att vi köpt in oss i Annahem, som under februari rapporterade fina siffror och ett substansvärde på 36 kronor. Kursen är runt 28 kronor, vilket...

Simon Blecher 5 mars 2021