Stäng

Världens tio bästa börser

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning – men den visar exakt vad du hade kunnat få om du börjat spara i tid. Var skulle man då ha investerat sina pengar för 50 år sedan? Här listar vi de tio bästa aktiebörserna sedan 1970.

10. Den keltiska tigern: 6 % per år

Irland blev självständigt 1922 och kämpade länge med ekonomiska problem som resulterade i stor emigration. I slutet av 1980-talet började tillväxten ta fart – ordentligt. En stor del av uppgången var baserad på hög belåning, vilket förstås resulterade i ett stort bakslag från 2006. I dag är landets ekonomi åter på fötter igen. Diageo, som äger Guinness, Tesco och Ryanair är några kända irländska börsbolag.

9. Vive la France: 6 % per år

1970 dog Charles de Gaulle, De fria franska styrkorna under andra världskriget och landets mest kände president. Det blev några tumultartade sista ämbetsår, då landet lämnade Nato 1966 och majrevolten 1968. I dag är Frankrike EU:s näst mest folkrika land och den näst största ekonomin, men har den största börsen (sedan brexit). Några av de största franska börsbolagen är energibolaget Total, LVMH (Moët, Louis Vuitton med flera), Airbus och L’Óreal.

8. The land of the free: 6,3% per år

Världens politiska, militära, kulturella och ekonomiska supermakt, och den definitivt största aktiemarknaden (Nasdaq och New York-börsen). Amerikanska aktier står enligt Credit Suisse för 54 procent av världens samlade börsvärde, vilket är sju gånger större än Japans, som är näst störst. Kända amerikanska börsbolag: Microsoft, Alphabet, Berkshire Hathaway, General Electric, Tesla och Apple.

7. Rule Britannia: 6,4% per år

För drygt 100 år sedan världens största börs och fortfarande ett finansiell centrum av rang, med exempelvis världens största valutahandel. Försäkringar, kapitalförvaltning, obligationer och derivat är andra varor och tjänster där London har en dominerande position. Stora brittiska börsbolag är Royal Dutch Shell, HSBC, BP, Astra Zeneca och Glaxo Smithkline.

6. De Oranjes: 6,6% per år

Tänk Holland och tänk ekonomisk historia, vad poppar upp i hjärnan, kanske tulpanlökbubblan på 1600-talet? Trots den hysteri som rådde och den krasch som blev slutet var Amsterdams börs världens finansiella centrum in på 1700-talet. Ett umärkande drag för för holländsk ekonomi i mer modern tid är låg inflation, vilket skiljer landet från de flesta andra länder i EU. Stora börsbolag är Unilever, ING Group, Philips och Heineken.

5. The big five på plats fem: 6,8%

Guld och diamanter har haft enorm betydelse för Sydafrikas utveckling och historia, och även dess aktiemarknad. I dag är näringslivet mer diversifierat, och den största sektorn på Johannesburgbörsen är bank och finans, följt av teknik. Överlägset störst på börsen är medie- och internetkonglomeratet Naspers, som bland annat är storägare i kinesiska Tencent.

4. Ja, vi elsker dette landet! 6,9%

I slutet av 1960-talet hittade Norge olja, och gissa om det blev fart på ekonomin. I dag har Norge en av världens högsta BNP per capita, och precis som sina nordiska grannländer har man byggt en välfärdsstat med vård, skola och omsorg som omfattar samtliga medborgare. Stora börsbolag är DNB, Telenor och Equinor (tidigare Statoil).

3. Hvergang! 8,2%

Världens näst lyckligaste befolkning och probably the best beer in the world. Här finns många likheter med andra nordiska länder, men Danmark har också sina finansiella egenheter. Danmark är till exempel med i det europeiska valutasamarbetet, men har valt att behålla sin krona som är knuten till euron. Stora börsbolag är Novo Nordisk, kraftbolaget Ørsted och Vestas.

2. Ei saa peittää: 8,6%

Finland är det enda landet i Norden som helt har anslutit sig till euron, men det finns nog andra förklaringar till att finländarna toppar World Happiness Report. Även näringslivet är starkt, med bolag som Nordea, Kone och Sampo – samt förstås Nokia som vid toppen för 20 år sedan stod för 72 procent av det finländska börsvärdet.

1. Landet lagom? Nej, 9,2% per år!

”Nobel prize returns”, kallar Credit Suisse den svenska börsavkastningen, som med 9,2 procent per år gör Stockholmsbörsen till världens bästa sedan 1950. Förklaringen? Vi på Carnegie Fonder tror inte att det nödvändigtvis finns en svensk orsak till framgången, men däremot en nordisk. Det är alltså ingen slump att de fyra största nordiska länderna toppar denna lista.

Ett gott samarbete och stort förtroende mellan stat, arbetsgivare och arbetstagare, och förstås en bra skola för alla.

Men ännu mer unikt är den unika, nordiska ägarstyrningsmodellen. Till skillnad från de germanska och anglo-saxiska modellerna finns det i Norden en extremt tydlig hierarki och beslutsordning, från aktieägare via bolagsstämma till styrelse, vd och ledning.

Eller vad tror du? Diskutera gärna på vår Linkedin-sida!

 

Källa

Avkastningen avser genomsnittlig årlig börsavkastning 1970-2019, och är hämtad från Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2020. Avkastningen är justerad för inflation och inkluderar återinvesterad utdelning.

OBS: All avkastning är i lokal valuta.

Läs mer om den nordiska ägarstyrningsmodellen, kontra den germanska och anglosaxiska, i BCG:s rapport How Nordic Boards Create Exceptional Value.

”En av världens bästa aktiemarknader” – förvaltaren Simon Blecher berättar om Stockholmsbörsen och sina favoritbolag:

Fler artiklar

Trender som talar för Value

Trender som talar för Value

Vi på Carnegie Fonder är aktiva förvaltare, och vi investerar gärna i värdebolag. Men vad är egentligen värde, eller ”value”? Och vad är det som säger att värdebolag ska ta...

Erik Amcoff 2 oktober 2020
Ändring av allmänna villkor och rutin vid köp av fondandelar

Ändring av allmänna villkor och rutin vid köp av fondandelar

Den 1 oktober 2020 träder uppdaterade allmänna villkor ikraft. Ändringarna som är av redaktionell karaktär görs dels på grund av att bolagets fondutbud ändrats dels för att tydligare beskriva rutinen...

Madeleine Bergh 11 september 2020
Karantän och tester – så agerar Carnegie Fonder i coronakrisen

Karantän och tester – så agerar Carnegie Fonder i coronakrisen

Coronakrisen kräver innovation och anpassningsförmåga. Carnegie Fonder har vidtagit ett flertal åtgärder för att säkerställa verksamheten, skriver vd Hans Hedström. När det i februari stod klart att coronaviruset fått fäste...

Hans Hedström 27 maj 2020