Stäng
Språk
Meny

”Viktigt att utvärdera styrelsekandidater”

Även som en mindre aktieägare i stora företag kan man påverka. Här berättar förvaltaren Karin Fries om hur hon intervjuade en kandidat till styrelsen för Lukoil, ett av Rysslands allra största företag.

Karin Fries
Karin Fries, förvaltare Carnegie Fonder.

Governance – ägarstyrning – är en helt central fråga när Carnegie Fonders förvaltare utvärderar företag. Attraktiva företag har en diversifierad styrelse med bred kompetens och en ledningsgrupp som sitter i samma båt som aktieägarna, till exempel.

För att försvara andelsägarnas intressen är Carnegie Fonder gärna med i valberedningar. Under säsongen 2019-20 är förvaltarna representerade i bland annat Holmen, NCC och Duni, totalt 13 stycken.

Utanför Sverige är Carnegie Fonder oftast mindre ägare, men försöker likväl att påverka styrelsernas sammansättningar. Ett exempel är Lukoil, Rysslands näst största företag efter Gazprom och ett viktigt innehav i Carnegie Rysslandsfond.

Inför Lukoils stämma i juni 2019 föreslogs Pavel Teplukhin som ledamot. Pavel Teplukhin har sin bakgrund i finansbranschen, bland annat som Rysslandschef för Deutsche Bank, och presenterades som en oberoende kandidat av Lukoils valberedning.

Just för att han föreslogs som oberoende kandidat var det extra viktigt att intervjua honom, berättar förvaltaren Karin Fries. Lukoil står för nära 5 procent av Carnegie Rysslandsfond och är därmed det sjunde största innehavet.

”Jag pratade med Pavel före stämman. Det jag ville veta var vad som lockade honom med Lukoil och vad han skulle kunna bidra med till bolaget. Men jag passade också på att berätta vad vi på Carnegie Fonder gärna ser att han står upp för”, säger Karin Fries.

Vad svarade han?

”Pavel lyfte fram tre viktiga utmaningar som Lukoil har att hantera: ledarskapsbyte, tillväxt och kommunikation. När det gäller ledarskapsbyte har Lukoils vd annonserat att han ämnar lämna sin post, och att byta ut en ledare som varit så viktig för ett så pass stort bolag är förstås en utmaning. Pavel berättade hur han vill säkerställa att nästa vd tillvaratar företagskulturen och strategin inom Lukoil, samt att minoritetsägarnas intressen tillvaratas i processen.”

Pavel Teplukhin, oberoende ledamot Lukoils styrelse.

”Nästa tema var tillväxt.  Enligt Pavel verkar det finnas två åsikter hos investerare gällande Lukoil. Antingen gillar man deras konservativa strategi och balansräkning, eller så anser man att bolaget borde vara mer aggressivt gällande uppköp och tillväxt. Han har ingen egentlig åsikt i fallet men säger också att det blir svårt att behålla utdelningen mycket längre till om man inte också har tillväxt någonstans.”

”Slutligen kommunikation, där Pavel menade att alla han har talat med anser att Lukoil är för dåliga på information, och han tror att han skulle kunna influera ledningen att vara mer öppen och tala med investerare mer.”

Och vad tyckte du?

”Jag tyckte att han gav ett redigt och bra intryck. Jag sa till honom att vi på Carnegie Fonder ser det som positivt att han tar ett grepp om successionsordningen och poängterade att det vore önskvärt att Lukoil fortsätter att vara ett modernt bolag i klass av internationell standard, och att man fortsätter ta steg in i det tjugoförsta århundradet. Jag sa också att jag var glad att höra någon prata om kapitalallokering, det är inte så ofta vi hör det från ryska bolag, och att vi gärna ser att man tar ett seriöst grepp om det.”

”Jag framförde också att vi gärna ser att bolaget fortsätter sitt arbete med ESG-frågor och blir duktiga på att kommunicera det, något han höll med om. Jag sa att många ryska bolag, så som Lukoil, är mycket bättre på ESG-frågor än vad de kommunicerar, vilket är synd.”

Carnegie Fonder ställde sig bakom förslaget att nominera Pavel Teplukhin som oberoende ledamot, och gjorde det tillsammans med andra mindre aktieägare genom API, en rysk organisation som arbetar för minoritetsintressen inom ägarstyrning.

När det så var dags för Lukoils stämma var Pavel Teplukhin den kandidat som fick flest röster. I dag har Lukoils styrelse elva ledamöter.

Fler artiklar

Kraftiga ryska restriktioner och stödpaket
Carnegie Rysslandsfond

Kraftiga ryska restriktioner och stödpaket

Efter fallet i mars har de globala börserna gått starkt i april. Även Moskvabörsen har varit stark och detta trots oron på oljemarknaden. Den amerikanska WTI-terminen föll till och med...

Fredrik Colliander 5 maj 2020
Ryssland klarar krisen
Carnegie Rysslandsfond

Ryssland klarar krisen

Oljepriset kollapsar, men till skillnad från amerikanska oljebolag har de ryska ofta både låga kostnader och låg skuldsättning. Ryssland så väl som Rysslandsfonden klarar att övervintra låga oljepriser, skriver förvaltaren...

Fredrik Colliander 22 april 2020
Konflikt, kollaps och corona i Ryssland
Carnegie Rysslandsfond

Konflikt, kollaps och corona i Ryssland

Den nedgång som påbörjades i slutet av februari accelererade under mars. Det är nu uppenbart för alla att coronaviruset påverkar alla och att alla världens marknader nu sitter gisslan hos...

Fredrik Colliander 1 april 2020