Stäng
Språk
Meny

Vinnare på ”staycation”

Dometic blev fondens bästa innehav i april med en uppgång om 48 procent. Vi ökade innehavet efter kursraset i mars, men trots den fantastiska uppgången i april är det fortfarande en bra bit kvar till nivåer innan coronautbrottet. Ska aktien tillbaka dit?

Vi ser ingen anledningen till att den inte ska det. I samband med kvartalsrapporten i april undanröjdes farhågor om nyemission. Bolaget har kommit överens med sina långivare. Det var en av huvudanledningarna bakom kursraset.

Vi har också sett hur husbils- och båttillverkarna, Dometics kunder, en efter en återupptagit produktionen i april, om än i begränsad omfattning, men vi rör oss otvetydigt i den riktningen. När nu land efter land sakta öppnar upp sina ekonomier öppnas även servicemarknaden. Något som är i full fart är hyresmarknaden avseende husbilar. Enligt uppgift är det mesta redan bokat för sommaren. En indikation på en långsiktigt intressant fråga. Kommer vi att ägna oss mer åt ”staycation” i framtiden? Mycket tyder på det. Om så är fallet är Dometic otvetydigt en klar vinnare. Ledningen kommunicerade i samband med kvartalsrapporten om att det varit väldigt tufft, men att de kunde skönja en ljusning. Så gamla kursnivåer är långt ifrån en utopi.

Stillfront fortsätter i sitt höga tempo. Efter att i januari förvärvat Storm8 är det i april amerikanska Candywriter som köps upp. Förvärvet ser som brukligt är när Stillfront gör affärer attraktivt ut ur såväl strategiskt som finansiellt perspektiv. När både Storm8 och Candywriter finns i bolaget under Q2 tillsammans med den starka organiska tillväxten finns förutsättningar för en väldigt stark vinsttillväxt. Kursutvecklingen har varit god, upp 32 procent bara i april, men tack vare den goda vinsttillväxten är värderingen fortfarande attraktiv.

I april tog vi in dataspelbolaget Embracer som ett nytt innehav i portföljen. Vi deltog i en kapitalanskaffning som bolaget gjorde på en som vi bedömde attraktiv kurs. Och i det korta perspektivet har investeringen varit lyckosam. Bolaget brukar genomföra kapitalanskaffningar inför strukturaffärer så kanske är det snart dags för ett förvärv.

Vi har stor respekt för bolaget med vd och huvudägare Lars Wingefors i spetsen. Likt Stillfront kombinerar bolaget en organisk tillväxt med förvärv, som brukar genomföras till attraktiva värderingar. Naturligtvis gynnas Embracer likt alla andra bolag i branschen av vi under överskådlig tid ägnar oss åt ett ökat socialt avståndstagande.

Mer om fonden

Småbolags­fond A

Carnegie Småbolagsfond investerar i mindre värdebolag på Stockholmsbörsen. Mindre bolag har historiskt haft en starkare kursutveckling än större företag, de har större möjligheter att växa och blir oftare uppköpta. Detta...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”En uppenbar vinnare”

”En uppenbar vinnare”

Uppenbara vinnare senaste tiden är bolag verksamma inom dataspel och bygg. Det är sektorer som småbolagsförvaltaren Viktor Henriksson tycker är extra intressanta och som har en ljus framtid. Bolagsfavoriter inom...

Kristina Flintull 6 maj 2020
Stillfront mot strömmen på skoningslös marknad
Carnegie Småbolagsfond

Stillfront mot strömmen på skoningslös marknad

Carnegie Småbolagsfond backade med 20,8 procent i mars. Stillfront, som är fondens största innehav, klarade börsraset i mars på ett bra sätt och steg med 5,1 procent. Vi vet ännu...

Viktor Henriksson 7 april 2020
Vinnarna på hemmasittande
Carnegie Småbolagsfond

Vinnarna på hemmasittande

Stockholmsbörsen backade med 6,6 procent i februari, småbolagsindex var ännu något svagare med en nedgång om 8,0 procent. Carnegie Småbolagsfond backade med 8,9 procent. Februari blev en dramatisk börsmånad. Först...

Viktor Henriksson 6 mars 2020