Stäng

Vinnarna på hemmasittande

Stockholmsbörsen backade med 6,6 procent i februari, småbolagsindex var ännu något svagare med en nedgång om 8,0 procent. Carnegie Småbolagsfond backade med 8,9 procent.

Februari blev en dramatisk börsmånad. Först tre veckor av rejäl optimism följt av en vecka med kraftiga börsfall i spåren av coronavirusets utbredning. Portföljen hade svårt att hänga med i uppgången men gick inte ned lika mycket som marknaden i nedgången.

Börsnedgången har slagit brett, starkt förenklat har det mesta, såväl sektorer som enskilda aktier gått ned lika mycket. Då kan det vara klokt att söka efter aktier med god sannolikhet att stå emot de effekter coronaviruset kommer att medföra. För att vi kommer att se tydliga sådana är tyvärr sannolikt. Kan vi även hitta aktier med värderingsstöd tror vi att dessa har goda chanser att klara turbulensen väl.

Kycklingproducenten Scandi Standard har tydligt defensiva egenskaper, en strukturellt ökande kycklingkonsumtion och en stigande lönsamhet och därmed god vinsttillväxt. Värderingen var låg redan innan nedgången. Här ser vi en överdriven nedgång i spåren av coronaviruset.

Data från Kina indikerar en uppgång i dataspelandet de senaste veckorna. De streamingtjänster som streamar dataspel har noterat nya rekordnoteringar. En ganska logisk vinnarsektor när vi stannar hemma i större utsträckning. Vi har redan en positiv inställning till dataspelsektorn, trenden är mycket tydlig, sektorn tar marknadsandelar från andra underhållningsindustrier. Det kommer inte att avta nu. Vi har valt att investera i Stillfront då bolaget växer kraftigt såväl organiskt som genom förvärv men trots det värderas en bra bit under såväl börsen som sektorn.

Nent är ett annat bolag som bör klara sig relativt väl. Logiskt bör tv-tittandet hållas uppe om vi stannar hemma i större utsträckning. Netflix har visat starka data från Kina. Naturligtvis kan ekonomiskt pressade annonsörer dra ned på investeringar i marknadsföring men samtidigt bör ett ökat tittande göra marknadsföringskanalen mer attraktiv. 2019 var annonsintäkter 24 procent av Nents totala intäkter så om en enskild sektor får problem har Nent tidigare kunnat parera det. Betalabonnemang samt Viaplay står för en dominerande del av Nents intäkter. Vi ser aktien som attraktivt värderad och ser bolaget som en vinnare på det som händer i spåren av Corona.

Teleoperatörer är sannolikt opåverkade av det som händer. Småbolagsfonden är investerad i Millicom. 2019 var ett stökigt år för bolaget då huvudägaren Kinnevik först enligt rykten tackade nej till ett bud på bolaget, sedan meddelade att en stor aktiepost skulle säljas för att slutligen backa från det och bestämma sig för att dela ut hela innehavet till sina aktieägare. Ett förfarande som pressade värderingen. Bolaget har en anmärkningsvärt låg värdering, har nyligen levererat klart godkända siffror för 2019 samt sjösatt ett återköpsprogram. Ett attraktivt alternativ i tider som dessa.

Byggrelaterat är attraktivt ur flera perspektiv. Det finns ett stort behov av bostäder, skolor, daghem, kontor och infrastruktur i Sverige. Det påverkas inte av coronaviruset. De finanspolitiska stimulanser som sannolikt kommer träffar ofta byggsektorn. Våra favoriter är Peab och Nordic Waterproofing som båda är välskötta, lågt värderade och med en god direktavkastning.

Mer om fonden

Småbolags­fond A

Carnegie Småbolagsfond investerar i mindre värdebolag på Stockholmsbörsen. Mindre bolag har historiskt haft en starkare kursutveckling än större företag, de har större möjligheter att växa och blir oftare uppköpta. Detta...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Elanders, Knowit och Bulten bäst i oktober
Carnegie Småbolagsfond

Elanders, Knowit och Bulten bäst i oktober

Stockholmsbörsen backade med 5,9 procent i oktober, småbolagsindex var något svagare med en nedgång om 7,4 procent. Carnegie Småbolagsfond minskade med 6,1 procent. Efter en längre tids optimism tog oron...

Viktor Henriksson 5 november 2020
Stillfront och Bufab levererar
Carnegie Småbolagsfond

Stillfront och Bufab levererar

Stockholmsbörsen steg med 4,5 procent i september, småbolagsindex steg med 6,2 procent. Carnegie Småbolagsfond ökade med 6,4 procent. I september förflyttades fokus från börsbolagens kvartalsrapporter till makroekonomiska indikatorer. Sammanfattningsvis utvecklas...

Viktor Henriksson 5 oktober 2020
”Imponeras av hur bolagen hanterat situationen”
Carnegie Småbolagsfond

”Imponeras av hur bolagen hanterat situationen”

Stockholmsbörsen steg med 3,7 procent i augusti, småbolagsindex steg med 5,2 procent. Carnegie Småbolagsfond ökade med 6,8 procent. I augusti fick vi som vanligt de sista halvårsrapporterna och när vi...

Viktor Henriksson 4 september 2020