Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Small Cap

4 procent bättre än index i stökig marknad

Mars månad blev minst sagt turbulent. Kollapsen av den amerikanska Silicon Valley Bank och Signature Bank föranledde till en hög oro för att vi skulle uppleva en ny finanskris. Läget förvärrades vidare när den anrika schweiziska storbanken Credit Suisse fick problem med kreditvärdigheten och var tvungen att tas över av UBS i en nödlösning arrangerad av den schweiziska staten. Händelserna skakade minst sagt marknaden med fallande räntor och aktier värden över.

Småbolag tog extra mycket stryk under den rådande bankoron och MSCI World Small Cap föll som mest -9,4% för att sedan återhämta sig något och slutade månaden på -3,3%. Carnegie Global Quality Small Cap höll emot betydligt bättre och avslutade månaden på +0,3%.

Under månaden tog vi in Daifuku, Qualys och Landis+Gyr. Daifuku är ett japanskt bolag som är ledande tillverkare av automationslösningar för logistikbranschen. Qualys är ett amerikanskt teknikbolag som är specialist inom molnsäkerhet. Landis+Gyr är ett schweiziskt bolag med en ledande position inom smarta el-mätare. Gemensamt för dessa bolag är att samtliga har starka positioner inom växande branscher med stora samhällstrender i ryggen. Digitalisering och omställning till mer hållbart samhällen driver efterfrågan på bolagens respektive produkter och kommer fortsätta göra det under en lång tid framöver. Vidare har dessa bolag precis som övriga innehav en låg skuldsättning, attraktiv värdering och en stark marknadsposition som kommer leda till en långsiktigt hållbar överlönsamhet.

Månadens stökiga marknad belyste de gömda riskerna som finns och vikten av att äga rätt sorters bolag. Den stora skillnaden mellan kvalitet och skräp syntes väl under mars där fonden levererade betydande överavkastning mot småbolagsindex. Skräpbolag får det generellt sett svårt under kriser med problem att finansiera sina direkta verksamheter. Kvalitetsbolagen å andra sidan har med sina starka kassaflöden och stabila verksamheter det relativt enklare och kan fortsätta rulla på som vanligt. Med en snittbelåning som är nästan 5 gånger lägre och en lönsamhet som är mer än dubbelt så hög än jämförelseindex så är det inte så konstigt att fonden fortsätter att leverera även under turbulenta tider.

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. Började på OPM 2015 och kom sedan till Carnegie Fonder 2021 i samband med förvärvet av OPM. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Listed Private Equity, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.