Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Frågor & svar

Varför spara, vad är ISK och vilka alternativ finns det egentligen? Nedan har vi svarat på några vanliga frågor.

Har du fler frågor? Mejla oss på spara@carnegiefonder.se eller ring 08-121 550 00 så får du prata med våra hjälpsamma kundspecialister.

Select

Våra Select-fonder är extra spetsiga, vilket innebär att de investerar enbart i mindre företag (Carnegie Micro Cap), enbart i högavkastande företagsobligationer (Carnegie High Yield Select) eller i företag som är föremål för strukturaffärer (Carnegie Spin-Off).

Generellt sett har Select-fonderna därmed en högre risknivå än våra övriga fonder. Många av våra andelsägare använder därför Select-fonder som ett komplement i en bredare sparportfölj.

Mer information och fler select-fonder hittar du i broschyren.

Hör gärna av dig till våra fondspecialister på 08-12 15 50 00 eller spara@carnegiefonder.se om du vill diskutera.

Carnegie Fonder Select är ett unikt erbjudande och fonderna finns varken tillgängliga för bred distribution eller hos nätmäklare. Välkommen att öppna investeringssparkonto eller fondkonto hos oss för att spara Select!

Välj mellan att spara i Investeringssparkonto (ISK) eller i ett traditionellt fondkonto. Både ISK och fondkonto är gratis, men beskattas olika.

Klicka här för att bli kund och legitimera dig säkert med ditt BankID. Följ därefter instruktionerna för att komma igång med ditt sparande. Inga transaktioner görs förrän du är registrerad som sparare.

Kontakta oss på 08-12 15 50 00 eller spara@carnegiefonder.se så berättar vi mer!

Classic

Välj mellan att spara i Investeringssparkonto (ISK) eller i ett traditionellt fondkonto. Både ISK och fondkonto är gratis, men beskattas olika.

Klicka här för att bli kund och legitimera dig säkert med ditt BankID. Följ därefter instruktionerna för att komma igång med ditt sparande. Inga transaktioner görs förrän du är registrerad som sparare.

Håll ordning på ditt sparande med Carnegie Fonder Online. Via internettjänsten kan du när som helst se dina fonders värdeutveckling, göra överföringar, starta månadssparande och se dina historiska transaktioner.

Med BankID loggar du in från både dator och din mobiltelefon.

Så fort du öppnar ett ISK eller fondkonto hos oss får du tillgång till Carnegie Fonder Online. För att starta eller förändra ditt månadssparande online och köpa, sälja eller byta fonder på internet behöver vi ditt medgivande till att ha ett autogiro anslutet till Carnegie Fonder Online.

Är du inte kund och vill börja spara hos oss? Klicka här för att bli kund och legitimera dig säkert med ditt BankID.

Det finns ingen minsta insättningsgräns på våra Classic-fonder. Du kan till exempel välja om du vill spara 100 kr i månaden eller göra en större engångsinsättning.

Varje år avsätts upp till 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst till premiepensionen, som administreras av Pensionsmyndigheten (tidigare Premiepensionsmyndigheten, PPM). Här kan du välja flera av våra fonder och förvaltningsavgifterna är kraftigt rabatterade. I och med att placeringarna görs direkt hos Pensionsmyndigheten har vi tyvärr inte möjlighet att se dina innehav när du kontaktar oss.

Många sparar i våra fonder också i sin tjänstepension, men lösningarna är olika på olika arbetsplatser. Fråga din arbetsgivare eller pensionsrådgivare vilka möjligheter just du har.

När du sparar i fonder kan du göra det på olika sätt. Ett alternativ är att sätta av ett belopp en gång, en så kallad engångsinsättning.

Om du vill spara långsiktigt i våra fonder är månadssparande ett smart alternativ. Då investerar du varje månad i en eller flera fonder. När du varje månad sätter in pengar i dina fonder bygger du på ett enkelt och målmedvetet sätt upp sparandet.

Fondkonto

Insättningar till ett fondkonto kan göras på tre olika sätt – allra enklast direkt i Carnegie Fonder Online med BankID som legitimation.
Klicka här för att bli kund och legitimera dig säkert med ditt BankID. Följ därefter instruktionerna för att komma igång med ditt sparande. Inga transaktioner görs förrän du är registrerad som sparare.

  1. Carnegie Fonder Online
   Vår onlinetjänst där du följer, köper, säljer och byter dina innehav. Om du är befintlig kund, men inte kan handla online krävs det att du fyller i en anmälningsblankett med ditt bankkontonummer för att kunna göra transaktioner. Denna process tar cirka 3-10 dagar. När kontot är på plats tar köp av fondandelar 2-3 dagar att genomföra och försäljning av andelar tar 1 dag.
  2. Månadsspara
   När du blir ny kund kopplas ditt bankkonto till autogiro, vilket tar 3-10 dagar. Den 28e varje månad dras önskat belopp och ett fondköp genomförs automatiskt varje månad. Är du befintlig kund och saknar autogirokoppling för att handla i Carnegie Fonder Online? Fyll i denna blankett så hjälper vi dig!
  3. Bankgiroinsättning via din internetbank
   På varje fondsida finns respektive bankgironummer till den fond du vill investera i. Ange ditt personnummer och namn som referens. Insättningen tar 2 -3 dagar för oss att hantera och du får en bekräftelse när den är genomförd.

Du kan ta ut pengar från ditt fondkonto och sälja av fondandelar när du vill.

Kom ihåg att bryttiden är kl.14:30 varje hel bankdag, därefter kan det dröja tre bankdagar efter att ordern är lagd tills att du ser pengarna på ditt bankkonto. Fonder baserade i Luxemburg kan ta ytterligare en dag att sälja. Du gör uttag allra lättast direkt i Carnegie Fonder Online.

Du kan spara i alla våra fonder här på Carnegie Fonder och kombinera din portfölj utefter dina egna preferenser. Hur länge planerar du att spara, vilken risk är du villig att ta och vilken avkastning förväntar du dig?

Via Carnegie Fonder Online köper och säljer du fondandelar. Samtliga Carnegie Fonders fonder är godkända för sparande på fondkonto, besök gärna fondsidorna för mer information.

Det är gratis att öppna fondkonto här på Carnegie Fonder. Det är bara förvaltningsavgiften och den årliga avgiften du behöver tänka på, precis som vanligt.

Ett traditionellt fondkonto beskattas enligt vanliga regler för inkomst av kapital. Vid en vinstrealisering, (när du säljer fondandelar för mer än vad du köpte för) betalar du 30 procent i skatt på din vinst. Du betalar alltså inte skatt på eventuella förluster.

En fördel med fondkonto är att det är möjligt att kvitta vinster med förluster i samband med att du deklarerar.

  1. Befintlig kund? Logga in i Carnegie Fonder Online med BankID. I inloggat läge, välj ”Ansök om nytt konto” i menyn och följ instruktionen. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.
  2. Ny kund? Registrera dig som kund i Carnegie Fonder Online, Fyll i kontoansökan där då också väljer typ av konto (fondkonto eller ISK) som du önskar. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.

ISK

Ett investeringssparkonto är ett konto gjort för sparande av värdepapper, exempelvis fondandelar. Det som gör ISK unikt är att du betalar schablonskatt i stället för vinstskatt, vilket i de flesta fall gynnar dig som investerare.

 • Befintlig kund? Logga in i Carnegie Fonder Online med BankID. I inloggat läge, välj ”Ansök om nytt konto” i menyn och följ instruktionen. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.
 • Ny kund? Registrera dig som kund i Carnegie Fonder Online, Fyll i kontoansökan där då också väljer typ av konto (fondkonto eller ISK) som du önskar. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.

Kom ihåg att ta del av viktig förhandsinformation om ISKavtalsvillkor och allmänna villkor för ISK.

 • Köp och sälj fondandelar utan att utlösa skatt vid varje affär
 • Schablonintäkten kan kvittas mot utgifter i kapital i deklarationen
 • Kan även innehas av omyndig
 • Låg skatt
 • Slipp deklarationskrångel och K4-blankett. Carnegie Fonder räknar ut underlag och lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket.
 • Ingen inlåsning

Vi är experter på våra egna fonder och du får en närmare kontakt med våra fondförvaltare och tillgång till hela vårt fondutbud. Våra kundspecialister hjälper dig med alla slags ärenden och har nära kontakt med förvaltarna vid frågor. Befintliga kunder uppskattar tryggheten att ha direkt kontakt och få ett ansikte på vem som faktiskt förvaltar dina pengar.

 • Vem kan öppna ett ISK?
  Du som är privatperson, svensk medborgare och bosatt i Sverige. Även minderåriga kan öppna ISK. Du kan ha flera ISK, men flera personer kan inte dela på ett ISK.
 • Vem kan inte öppna ett ISK?
  Företag kan inte öppna ISK. Inte heller du som är begränsat skatteskyldig i Sverige eller som skattar utomlands. Om du flyttar och skattar utomlands konverterar vi ditt ISK till ett fondkonto med vanlig kapitalvinstbeskattning.

Du kan spara i alla våra fonder här på Carnegie Fonder och kombinera din portfölj efter dina egna preferenser. Hur länge planerar du att spara, vilken risk är du villig att ta och vilken avkastning förväntar du dig?

Via Carnegie Fonder Online köper och säljer du fondandelar. Samtliga Carnegie Fonders fonder är godkända för sparande i ISK, besök gärna fondsidorna för mer information.

Kostnader/insättningar/uttag/överföringar

Det är helt gratis att öppna ISK här på Carnegie Fonder. Det är bara förvaltningsavgiften och den årliga avgiften du behöver tänka på, precis som vanligt.

Ja!

 • Om du har Carnegie Fonders fonder i ett ISK hos ett annat institut går det i regel bra att flytta till ett ISK hos oss. Men kom ihåg att vi endast kan ta emot våra egna fonder. Denna flytt är skattefri. Använd denna blankett.
 • Om dina fondandelar finns på en depå eller ett fondkonto i annat institut sker flytten i två steg, först till fondkonto hos oss och därefter till ISK. OBS: En sådan flytt räknas som en försäljning från ditt fondkonto och utlöser en realisationsskatt. Värdet av de inflyttade värdepapperna räknas som en insättning till ditt ISK och ligger till grund för beskattning.
 • Autogiro. I din ISK-ansökan godkänner du medgivande till autogiro och du kan köpa fondandelar direkt i Carnegie Fonder Online. Pengar dras från ditt anslutna bankkonto via engångsinsättning eller månadssparande.
 • Likvida medel bankgiro. Logga in på din bank och gör en insättning till bankgironummer 251-7506. Ange ditt ISK-kontonummer och personnummer som referens. Din insättning bör synas på ditt ISK inom 2-3 bankdagar.

Du kan ta ut pengar från ditt ISK och sälja av fondandelar när du vill.

Pengarna placeras först på ditt ISK-konto som likvida medel och därefter begär du uttag till ditt bankkonto. Kom ihåg att bryttiden är kl.16:00 varje hel bankdag, därefter kan det dröja tre bankdagar efter att ordern är lagd tills att du ser pengarna på ditt bankkonto. Fonder baserade i Luxemburg kan ta ytterligare en dag att sälja. Du gör uttag allra lättast direkt i Carnegie Fonder Online alternativt använd denna blankett.

Det går inte att överlåta hela ditt ISK till någon annan, däremot kan du överlåta och flytta fondandelar till någon annan som gåva.

Insättningsgarantin avser likvida medel och uppgår till motsvarande 100 000 euro, även i ett ISK.

Ingen ränta utgår för likvida medel på ISK.