Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie SPAR Balanserad, Carnegie SPAR Global

AI-hype liknar dotcom optimismen

Under slutet av 90-talet upplevde vi en internetboom – en överdriven optimism kring dotcom-bolag. Nu ser vi begynnande tecken på att AI skapar en liknande uppståndelse och hajp. Nvidia som är tillverkare av chip för komplexa AI-beräkningar är på väg att nå ett börsvärde på över 1000 miljarder dollar. Enbart fem bolag har idag nått över den magiska gränsen: Microsoft, Apple, Saudi Aramco, Alphabet och Amazon.

I den globala delen av portföljen var det techsektorn som utvecklades bäst under månaden. Läkemedel och dagligvaror hade en svag period. Bäst utveckling bland bolagen under månaden var ASML (+17%), Taiwan Semiconductor (+17%), Alphabet (+15%) och Microsoft (+7%). Sämst utvecklades Olympus (-6%), Deere (-7%) och Thermo Fisher (-7%). Vi har under månaden investerat i Richemont, ett nytt innehav i fonden. De innehar några av världens mest prestigefyllda lyxvarumärken, till exempel Cartier, Montblanc, IWC, Jaeger-LeCoultre och Van Cleef & Arpels för att nämna några. Efterfrågan på lyxvaror fortsätter att växa och Richmont ligger väl till för att dra nytta av denna starka trend. Kina är en av de viktigaste marknaderna för lyxvaror och Richemont har gjort betydande framsteg för att utöka sin närvaro i landet. De har ingått olika samarbeten med lokala e-handelsplattformar och öppnat allt fler fysiska butiker för att locka den växande kinesiska konsumentbasen med allt större köpkraft.

I den svenska delen av portföljen var det många av verkstadsbolagen som utvecklades väl under månaden. Bäst avkastande bolag under månaden var Munters (+27%), Hexagon (+9%) och ABB (+7%). Sämst utvecklades OX2 (-15%) och Skanska (-15%) och Meko (-14%) Vi har erhållit en hel del utdelningar och för att minska kassan har vi under månaden bland annat ökat i Skanska, OX2 och Munters. Skanskas rapport fick ett svalt mottagande av marknaden. Det var främst Skanskas bostadsutvecklingsdel som tyngde. Skanska har en stark balansräkning och är dessutom väldiversifierat med många olika verksamheter spridda på många olika geografiska marknader. Aktien handlas till relativt låga värderingsmultiplar och ger en hög direktavkastning. En P/B-multipel på 1,1x för innevarande år är på historiskt låga nivåer. ROE är kring 10 % men har över tid legat på runt 20 %.

Författare

Magnus Gustafsson

Fil mag i statskunskap. På Carnegie Fonder sedan 2014 och i branschen sedan 1996. Förvaltar Carnegie Total, Carnegie SPAR Global & Carnegie SPAR Balanserad.