Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie SPAR Balanserad, Carnegie SPAR Global

Aktiemarknaden visar styrka

Aktiemarknaden visar styrka och stängde november på plus. Fed signalerar att de kommer genomföra mindre räntehöjning framöver och på börsen råder glädjeyra. Riksbanken genomförde en sista höjning för året och den nya räntebanan signalerar 25 punkter vid nästa möte i februari.

I den globala delen av portföljen var det verkstadssektorn som utvecklades bäst under månaden. Bäst utveckling bland bolagen under månaden var Taiwan Semiconductor (+34,8%) Sony (+12,7), Deere (+11,4%) och Blackrock (+10,8%). Sämst utvecklades Olympus (-10,6%) och Roche (-7,4%). Vi har under månaden köpt L’oreal och avyttrat Adidas. L’oreal är världns största kosmetikabolag. Bolaget är väl rustade för att hantera inflation och stigande räntor. Värderingen är relativt hög, men bolaget förtjänar att handlas till en premiumvärdering. L’oreal uppvisade stark tillväxt i samtliga affärsområden under det tredje kvartalet.TSMC – den taiwanesiska halvledarjätten planerar att tillverka avancerade 4-nanometerschip i sin nya fabrik i Arizona. Apple tillsammans med andra amerikanska kunder har uppmanat företaget att ta steget. Det är naturligtvis störningar i leveranskedjan och ökade handelsspänningar med Kina som ligger till grund för att försöka få tillstånd en ökad chiptillverkning i USA. TSMC har tidigare kommunicerat sina planer att påbörja tillverkning av 5-nanometerchip i samma fabrik under 2024. En tredjedel av produktionen beräknas gå till Apple.

I den svenska delen av portföljen var det många av de lite mindre bolagen som utvecklades väl under månaden. Bäst avkastande bolag under månaden var Sweco (+22%), Systemair (+21%) och SSAB (+14%). Sämst utvecklades Annehem (-6%) och Skanska (-2%). Vi har gjort lite mindre korrigeringar i den svenska portföljen under månaden. Systemair utvecklades starkt under november. Bolaget säljer sin luftkonditioneringsverksamhet till Panasonic och får riktigt bra betalt. Försäljningen innebär samtidigt att de renodlar sin verksamhet och fokusera på sin kärnverksamhet – ventilation. Affären underlättar dessutom bolagets marginalambitioner. Systemair har ett strategiskt mål att nå en rörelsemarginal på över 10 procent och de sålda verksamheterna ligger kring 4-5 procent, det vill säga betydligt lägre.

Författare

Magnus Gustafsson

Fil mag i statskunskap. På Carnegie Fonder sedan 2014 och i branschen sedan 1996. Förvaltar Carnegie Total, Carnegie SPAR Global & Carnegie SPAR Balanserad.