Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Marknadskommentar

AUGUSTI 2024

Sommarmånaderna brukar vara volatila och så även detta år – augusti startade i moll men slutade i dur. Marknaden repade sig snabbt efter rekylen på 8–10 procent. Den amerikanska börsen (S&P500) steg med 2,3 procent i lokal valuta under månaden och den svenska börsen var i stort oförändrad. Dollarförsvagningen var relativt stor under perioden vilket medförde att den amerikanska börsen backade med 1,9 procent i svenska kronor.

MÅNADENS SPANINGAR

1. Efter ett par år med inflationsoro bytte marknaden fot under sommaren och började i stället bekymra sig över recession och den ekonomiska utvecklingen. En lite svagare amerikansk arbetsmarknadssiffra bidrog till turbulens och plötsligt prisar marknaden nu in ett flertal räntesänkningar under hösten. Detta från både den amerikanska centralbanken (FED) och den svenska Riksbanken. I Sverige sänktes styrräntan som väntat i augusti och vid sitt tal i Jackson Hole meddelade FED:s ordförande Jerome Powell att det är dags för en justering av penningpolitiken även i USA. Tiden för räntesänkningar är här!

2. Marknaden träffade en luftgrop. Flygkaptener varnar ibland för tillfällig turbulens, och det fick vi även erfara på världens börser i augusti. Framtiden får utvisa om det var en enstaka luftgrop, vilket det mesta tyder på, eller början på en mer utdragen turbulens. Japanska Nikkei Index, som var i epicentrum för oron som inträffade i början av månaden, föll 26 procent från sin topp i juli men har nu stigit 23 procent från sitt lägsta i augusti. Amerikanska S&P 500 tappade motsvarande 9 procent från toppnoteringen i juli men har sedan dess stigit 9 procent igen, och det likaviktade S&P 500 har redan gjort nya toppnivåer. I Sverige föll OMX nära 9 procent på motsvarande sätt, men är sedan dess upp ca 8 procent. Vad som initierade börsfallen är inte glasklart men en blandning av konjunkturoro där amerikanska arbetslöshetssiffror överraskat negativt, och potentiell förändring av japanska räntor så att stora volymer av så kallade carry trades (du lånar i en valuta och investerar i en annan) mellan japanska Yen och amerikanska USD skulle behöva stängas. Marknaden återhämtade dock börsfallen väldigt snabbt, med stöd av fallande inflation, duvaktiga uttalanden från den amerikanska centralbanken FED, samtidigt som andra ekonomiska indikatorer såsom inköpschefsindex och arbetslöshet inte överraskade negativt.

3. Augusti månads volatila start blåste snabbt över och en intensiv primärmarknad tog vid när många bolag passar på att komma till marknaden medan det så kallade fönstret fortfarande är (vid)öppet. Sommarens inflöden och fåtal transaktioner har skapat stinna kassor hos investerare och efterfrågan på krediter är mycket stark. Trycket nedåt på kreditmarginalerna verkar ihållande och det börjar på sina håll se dyrt ut. Samtidigt tenderar dokumentationen att bli något mer tillåtande i tider som dessa vilket kan straffa sig vid en sämre konjunktur om bolagen skulle gå betydligt sämre. Med risk för att låta som en repig skiva tror vi att en defensiv hållning till high yield med fokus på mer stabila namn (BB-kategori) och korta löptider kommer att löna sig framgent.