Carnegie Listed Private Equity, Nyhet
Carnegie Listed Private Equity 15 år!
Nyligen fyllde en av Carnegie Fonders fonder 15 år. Vi passar på att intervjua fondens grundare och ansvarige förvaltare Tom Berggren om hur utvecklingen har sett ut och vad vi kan förvänta oss av framtiden.
Hur startade det hela?
”Efter att ha haft hand om den svenska riskkapitalbranschen i 10 år som VD på Svenska Riskkapitalföreningen så kontaktade jag några fondbolag med idén att erbjuda private equity på ett enklare sätt än att binda upp stora belopp i privata fonder som dessutom löper under många år. Ett antal private equity-bolag hade börsnoterats och fler var på gång så det nya konceptet var att investera i dessa i form av en global aktiefond.”, säger Tom.
Var det svårt att komma igång?
”Det tog sin tid. Simon Reinius som drev ett mindre fondbolag, Optimized Portfolio Management, nappade på idén. Detta var hösten 2008 och den pågående finanskrisen gjorde att det tog ett år att få igång fonden. En AP-Fond var med från start som investerare vilket hjälpte. De förstod tillgångsslaget. Det var en entreprenörssatsning och det tog några år innan fonden blev lönsam.”
Var det samma inriktning då som nu?
”Ja, huvudinriktningen var densamma: att investera i duktiga private equity-bolag som genom aktivt ägarskap investerar och utvecklar i främst onoterade företag. Men i början var det börsnoterade fondbolagen inte så intressanta och inte lika många. Det fanns då, som nu, duktiga investmentbolag inriktade på onoterade företag och även fond-i-fonder som handlades med rabatt.”
Hur har det gått? Fungerar det lika bra via börsen som att gå in i privata fonder?
”Ja, vi har för många perioder visat på liknande eller bättre avkastning än de stora institutionerna som går in med hundratals miljoner i privata PE-fonder. Vi har på de flesta perioder legat på minst takten att vi dubblat värdet vart femte år och har med fulla avgifter gett åtta gånger pengarna efter 15 år, ungefär 15 procent i årsavkastning. Dessutom har vi haft lägre risk än peers (liknande fonder) vilket gjort att vi håller emot bättre när det varit skakigt på börsen.”
Vad är hemligheten? Varför går det så bra för private equity?
”Det finns många anledningar. Den aktiva ägarmodellen fungerar och förvaltarna tenderar att bli duktigare allteftersom åren går med mer kunskap, erfarenhet och nätverk. De flesta studier visar att private equity gett 4-6 procent högre årsavkastning än börsen i stort.”
Vad har varit ditt bidrag som förvaltare?
”Det är främst stock picking och förstås att förklara att private equity är intressant att ta med i sin investeringsportfölj. Sedan har vi tillsammans jobbat med diversifieringen vad gäller geografier, strategier och branschinriktning. Vi gillar kvalitet och aktier med god likviditet.”
Vad är det för innehav i fonden?
”Vi har investerat i flera av de absolut största och mest framgångsrika private equity-bolagen som KKR, Blackstone och Apollo, men också specialister som HG Capital inom mjukvara och HBM inom bioteknik. Vi har också Berkshire Hathaway som ibland beskrivs som världens bästa investeringsbolag över lång tid.”
Vad är de senaste trenderna inom private equity?
”Förvaltarna är inte bara duktiga på att utveckla bolag, de är också bra på att hitta områden med tillväxt, så kallade megatrender. AI finns med både som ett investeringsverktyg och ett investeringsområde. Vi har också Softbank i fonden, som är världens största investerare i AI. Dessutom har försäkringar, sparande och företagsfinansiering blivit allt populärare att investera i.”
Vad är intressant för fonderna att investera i nu och framåt?
”Det finns ett antal börsnoterade private equity-bolag som handlas med stora rabatter. Så har det varit tidigare efter perioder med svag börs. Värderingarna brukar rätta till sig när marknaden normaliseras och man ser allt fler framgångsrika avyttringar. Fondbolagen är fortsatt intressanta. Man kan säga att de tjänar pengar på två sätt, både genom framgångsrika investeringar och genom att växa med nytt kapital och nystartade fonder.”
Vad har ni undvikit de senaste åren?
”Vissa perioder har vissa branschinriktningar fungerat särskilt bra. Till exempel infrastruktur och fastighetsinvesteringar med aktivt ägande gick bäst när det var låga räntor och här har vi inte investerat på ett tag. Likaså investeringar i unga teknikbolag och life science som ofta går sämre när börsklimatet viker.”
Hur ska det då gå framåt?
”Vi tror att private equity kommer fortsätta leverera betydligt högre avkastning än börsen i stort och ser inga tecken på att modellen för värdeutveckling skulle fungera sämre framåt. En vanlig fråga är om private equity-fonderna har för mycket kapital, intresset ser inte ut att minska och utan snarare tvärtom. Dessutom utgör PE bara 6 procent av den totala kapitalmarknaden.”
”Lågvärderade aktier lär repa sig precis som efter tidigare börsnedgångar. De lite dyrare aktierna tror vi kommer fortsätta vara populära med en kraftig tillväxt och lönsamhetsutveckling.”