Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Insikt

Clara Ahre Johnson – projektledaren som jagar kilometrar och näring

Från Göteborg, till Hawaii och så småningom Regeringsgatan 56 i Stockholm för att uppfylla sin dröm om att ”jobba på kontor”. Möt Carnegie Fonders stjärna Clara Ahre Johansson som håller koll på projekt och processer.

Clara Ahre Johanson

Under våren 2021 anslöt sig göteborgskan Clara Ahre Johnson till Carnegie Fonder, efter att tidigare ha arbetat på CAAM Fund Services, Brummer & Partners och SEB. Då var Clara Head of Operations, och idag har arbetsuppgifterna blivit andra som Carnegie Fonders projektledare.

Clara är uppvuxen på västkusten (eller bästkusten om hon själv får välja) i Göteborgs innerstad, men efter gymnasiet blev det tydligt att Västerhavet inte var tillräckligt salt och Slottskogen inte nog grön. Och vart söker man sig då? Jo, långt bort till en ö helt omgiven av vatten och i tropikerna. Hawaii.

”Jag åkte i väg till vad jag trodde skulle bli en termins studier vid universitetet på Hawaii. Det visade sig att jag trivdes rätt bra med den studiemiljön, vilket i och för sig nu i efterhand inte är så förvånande… Vad finns inte att gilla med Hawaii? Det hann gå fem år innan jag flyttade tillbaka till Sverige. Med i bagaget fick jag en Bachelor Degree i finans och en MBA med inriktning på finans.”

Förutom en utbildning med sig hem i packningen hem träffade Clara även sin man på Hawaii. Nu bor de som familj tillsammans i Stockholm.

”Det är ju lite av ett pusslande i vardagen. Min man har helt andra arbetstider än vad jag har, vilket har både sina för- och nackdelar. Jag är tacksam för att ha en tjänst och en arbetsgivare där det går att kombinera en heltidstjänst med småbarnslivet. Behöver jag gå tidigare för att hämta på förskolan kan jag fortsätta arbetsdagen hemifrån.”

Clara har en delad roll som huvudsakligen består av att vara bolagets projektledare. Och att ”jobba på kontor” är en dröm som gått i uppfyllelse.

”Mina föräldrar hade sin mäklarfirma i lokalen i vårt hus och jag var gärna där för att använda använde kopiatorn och bläddra igenom pärmar. Så svaret på den klassiska frågan ”vad vill du göra när du blir stor?” var alltid ”jobba på kontor”. Vilken tur att min dröm gått i uppfyllelse!”

Som projektledare får Clara möjlighet att leda många varierande projekt, stora som små.

”Det är väldigt roligt och lärorikt att få gå in på djupet av processer i alla olika delar av organisationen. Utöver det jobbar jag en del med KYC-, AML- och GDPR-frågor inom Operations och jag arbetar också med en liten del i administrationen av våra alternativa fonder.”

Utanför jobbet, och mellan ”vardagslogistiken”, är motion och välmående något som gärna får uppta Claras tid. Det är inte ovanligt att se Clara springandes runt Kungsholmen, både med hund och desto snabbare utan hund när det vankas lopp – alltifrån 5 km till utmanande maratondistanser.

”När jag var liten var hästar och att vara i stallet min stora hobby. Nog för att intresset finns kvar än idag så är tiden desto knappare nu för tiden. Då är löpning en perfekt aktivitet. Jag snörar gärna på mig skorna på lunchen eller efter arbetstid för att låta hjärtat pumpa lite extra. Och apropå intressen så har jag sedan en tid tillbaka snöat in mig på mat och näringslära. Nu läser jag Food Pharmacy-böckerna och testlagar många recept, vilka ofta men inte alltid, får godkända recensioner av min fem- och 1,5-åring. Barn är verkligen ärliga kritiker!”