Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Small Cap

Deckers Outdoor rusar fram på stark rapport

Oktober blev en månad av ytterligare utmaningar för den globala ekonomin, där tecken på en vikande konjunktur blev alltmer framträdande. Börsen reflekterade detta orosmoln med ökad volatilitet och ett generellt negativt sentiment bland investerare. Det negativa sentimentet har översatts till en högst volatil rapportsäsong där bra rapporter har haft svårt att lyfta samtidigt som svaga rapporter har straffats ovanligt hårt. En annan observation är att småbolag fortsätter att gå sämre än storbolag vilket gör att de idag handlas till en historiskt hög rabatt mot storbolag.

Carnegie Global Quality Small Cap har också haft en negativ utveckling under månaden och där hälsovård och tekniksektorerna hade det tuffast. De bästa avkastande bolagen under månaden var istället Deckers Outdoor, Pearson, Shutterstock, Shimano och A.O. Smith.

Ett bolag som stack ut under månaden var Deckers Outdoor som levererade en omsättningstillväxt på 25 procent jämfört med samma kvartal förra året, ökade lönsamheten och drev en ökning i rörelseresultatet på 75 procent. Även fast konsumentmarknaden har blivit svagare överlag så fortsätter bolaget att växa genom att ta marknadsandelar från konkurrenterna med sina skomärken HOKA och UGG. Detta är en faktor som gör bolaget mer konjunkturokänsligt än sektorn i stort och är ett tydligt tecken på företagets förmåga att navigera dagens svåra marknadsförhållande.

Även Shutterstock levererade en imponerande Q3 rapport. Bolaget som är kända för sin onlineplattform för stockfoton, illustrationer och musik, fortsätter att expandera sin globala närvaro och diversifiera sitt innehållsutbud. Den positiva rapporten var en reflektion av bolagets framgångsrika anpassning till marknadsförändringar genom att bland annat förbättra användarupplevelsen. Shutterstocks fokus på att integrera avancerade sökfunktioner och AI-baserade verktyg i sin plattform har uppenbarligen gett utdelning.

I längden har det visat sig vara fördelaktigt att äga kvalitetsbolag, inte minst i osäkra tider. Kvalitetsbolagen i Carnegie Global Quality Small Cap har robusta balansräkningar, hållbar konkurrenskraft och förmåga att generera stabila kassaflöden långsiktigt framöver.

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. Började på OPM 2015 och kom sedan till Carnegie Fonder 2021 i samband med förvärvet av OPM. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Listed Private Equity, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.