Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Spin-Off

Efterlängtad uppdelning i nytt innehav

Det bubblar under ytan. Det vi ofta pratat om börjar på sina håll förhoppningsvis materialiseras. Den tidigare förvärvstrenden som premierades under nollräntemiljön har sett en tvärnit. Multipelarbitragen för vissa bolag helt eller delvis försvunnit och de finns flertalet aktörer som varit för ivriga och nu sitter på en minst sagt stretchad balansräkning.

Helt plötsligt blir det intressant med strukturaffärer åt andra hållet; man ska knoppa av, sälja tillgångar och stärka finanserna. SBB har knoppat av och resten av bolaget är till salu. Embracer funderar på avknoppningar och någon strukturaffär kan bli nödvändig. Bland annat avyttrar Storskogen och Vestum. Ingen av de nämnda bolagen har än så länge lockat oss, men det börjar dyka upp möjligheter.

Fonden har nyligen tagit in ett mindre innehav i Cargotec. Sentimentet kring bolaget har under flera år varit uselt, likaså aktiekursen. Cargotec opererar i tre segment: Kalmar, Hiab och MacGregor. Sedan 2012 har MacGregor som leverear cargo och load-handlingprodukter till det marina gått riktigt knackigt. McGregor har en helt annan affärscykel än vad Kalmar och Hiab har, som jobbar mer mot logistikcentraler, bygg och industrin. Men när Hiabs orderbok nu fylls långsammare så går istället MacGregor bättre för första gången på länge.

Det finns en tydlig logik i att separera de här enheterna. Antar man någorlunda försiktigt att MacGregor skulle kunna säljas för 500m USD så har man resterande verksamheter på runt 10x EBIT. Avkastningen på sysselsatt kapital är över 20 procent senaste åren och med tillväxt i service och reservdelsbenet så bör man nå en något högre organisk tillväxt än vad historiken visat. Det samtidigt som att marginalerna förbättras. Bolaget har redan gjort sig av med Heavy Cranes som dragit ned segmentet och man planerar nu en uppdelning av Kalmar och Hiab genom en separat notering av Kalmar 2024. Bara att man faktiskt tar tag i verksamheten och gör något, i kombination med en ny vd är intressant. Den resan såg vi exempelvis i ABB, där börsen var hyfsat snabb med att omvärdera helheten när renodlingen börjat.


Författare

Simon Blecher

På Carnegie Fonder sedan 2006. Investeringschef. Förvaltar Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off.

Författare

Mattias Montgomery

Förvaltare på Carnegie Fonder sedan 2019 och har arbetat i finansbranschen sedan 2014.