Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie High Yield, Insikt, Nyhet

EN STABIL 3-ÅRING

Carnegie High Yield (”HY”) firade nyligen 3 år som fond vilket kan summeras med stabil och god avkastning som resulterat i betyget 4 stjärnor i Morningstar. Fonden är en av få nordiska high yield-fonder som lyckats uppnå kraven för att klassas som en mörkgrön fond.

Avkastningen under de tre första åren summeras till 12,1 procent*, vilket är ca 3,7 procentenheter bättre än snittet i jämförbar Morningstar-kategori.

En tes som visat sig stämma

Vår tes om att avkastning och hållbarhet går hand i hand har visat sig stämma. Genom en gedigen hållbarhetsanalys kan vi identifiera bolag som har låga hållbarhetsrelaterade risker och i många fall stark tillväxt och lönsamhet tack vare att deras produkter och tjänster behövs för en hållbar framtid. Detta leder till god riskjusterad avkastning. Vi investerar sällan i förhoppnings- och projektbolag och siktar på att leverera en stabil avkastning genom att fokusera på stabilare high yield-bolag och en väldiversifierad portfölj.

Höga krav

Utgångspunkten är att minst 25 procent av omsättningen ska bidra till ett eller flera av FN:s 17 Globala mål. Även gröna, sociala och hållbarhetslänkade obligationer är möjliga investeringar om de lever upp till våra krav.

Ungefär halva portföljen består av gröna, sociala och hållbara obligationer där likviden är öronmärkt för investeringar som bidrar mot miljö eller social hållbarhet. Dessa obligationer har verifierats av en extern part vilket ger trygghet att pengarna går till något hållbart. En stor fördel med dessa obligationer är att likviditeten ofta är god då fler investerare är intresserade av dessa. Den andra halvan av portföljen består av bolag där vi genom vårt ramverk för hållbara investeringar identifierat att de uppfyller våra krav. Genom att göra vår egen hållbarhetsanalys kan vi identifiera bolag som bidrar till ett mer hållbart samhälle men som av olika anledningar valt att inte emittera en grön obligation.

En fördel med att göra vår egen analys är att vi kan identifiera hållbara bolag som inte riktigt fått fram budskapet om hur de arbetar med hållbarhet, vilket dels gör att vi får ett större univers inom Norden att investera i, dels att de inte handlar med någon grön premium. Att bolag är dåliga på att kommunicera sitt hållbarhetsarbete är inte ovanligt bland nordiska high yield-bolag som i många fall ser hållbarhet som en naturlig del av sin affärsmodell och därför inget man behöver lyfta fram i hållbarhetsrapporter etc.

Avkastning och risk

Avkastningen för de tre första åren summeras till totalt 12,1 procent, varav hela 19,0 procent de senaste två åren efter att vi trimmat in portföljen och strategin. De senaste två åren har bjudit på väldigt fin avkastning vilket framför allt drivits av en stark marknad med kreditmarginaler som gått ihop kraftigt samtidigt som flera innehav bidragit starkt till avkastningen efter att det prisats om ordentligt i samband med exempelvis uppköp, tillskott av eget kapital och förtida refinansieringar.

Ett innehav som bidragit starkt är European Energy som har varit ett av våra största innehav sen start där en stor del avkastningen kom efter att de i januari i år meddelade att de tog in 700 miljoner Euro i eget kapital, något som minskade risken avsevärt.

*Perfomance fee-klassen

Portfölj

Stabilare high yield-bolag är det fonden framför allt investerar i. Men det finns några inslag av bolag med lite högre risk där vi får väldigt bra betalt. Därtill har vi en del bolag med bättre kreditbetyg för att tillgodose likviditeten. I vår analys fokuserar vi på kreditrisken och håller därför konsekvent en relativt låg ränteduration för att minska ränterisken. En av de viktigaste faktorerna för att hantera kreditrisken är att ha en väldiversifierad portfölj, något som vi lyckats väl med när portföljen nu uppgår till ca 120 innehav i 90 bolag.

Fonden kan investera i hela Europa, men fokus är på Norden och norra Europa som har flera fördelar jämfört med den europeiska marknaden. Fördelarna inkluderar högre kreditmarginaler, bättre obligationsvillkor och ett stort utbud av välskötta och hållbara bolag. Per månadsskiftet var 11% av portföljen icke-nordiska bolag.

Kupongavkastning (%)7,3%
Avkastning till förfall (%)7,3%
Effektiv ränta (valutajusterad %)6,7%
Kreditduration (år)2,4
Ränteduration (år)0,6

Emittent% av portföljGenomsnittlig ränta
Aker Horizons2,5%6,1%
Bonheur2,3%4,9%
Bulk Infrastructure2,3%5,8%
European Energy2,3%6,3%
Storebrand2,1%4,7%
Arise2,1%6,4%
Zengun2,1%7,0%
Arwidsro2,0%6,2%
Compactor2,0%5,8%
Heimstaden Bostad1,8%7,1%
Summa21,4%

Framtidsutsikter

Kreditmarknaden har haft en stark utveckling de senaste två åren vilket gör att den underliggande förräntningstakten gradvis sjunkit. Per månadsskiftet uppgick den till 6,7 procent vilket är en högre nivå än när fonden startade. Vår vy framåt är att uppsidan från fortsatt krympande kreditmarginaler är begränsad. Vi försöker positionera oss för stabila eller något ökande kreditmarginaler, vilket innebär stabila bolag och begränsad kreditduration. Målsättningen är därmed en portfölj som kan realisera den underliggande förräntningstakten.

Författare

Gustav Ekhagen

BSc in Fastighet & Finans från KTH och MSc i Företagsekonomi från Stockholms Universitet. Anställd sedan 2019 och har arbetat i branschen sedan 2014. Förvaltar Carnegie High Yield.

Författare

Niklas Edman

MSc i företagsekonomi. I finansbranschen sedan 2007 och på Carnegie Fonder sedan 2013. Förvaltar Carnegie Corporate Bond och Carnegie High Yield Select.