Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie All Cap

Flaggan i topp

Börsen slutspurtade under december och 2023 blev ett starkt börsår trots stora frågetecken kring konjunktur och en konsument som går på knäna. Den främsta anledningen var synen på räntan där USA som vanligt visar vägen. Redan i november signalerade FED en kursändring när de höll räntan oförändrad och i december kom än tydligare uttalanden att vi närmar oss den första sänkningen.

Ett av fondens starkaste bidrag under månaden var Hexagon. Under november vände den negativa trenden i aktien och tidigt i december höll bolaget en kapitalmarknadsdag där den nya VDn tydlig visar en kursändring främst gällande transparensen i rapporteringen. Mer öppenhet från bolaget kan minska en del frågetecken och kritik om förvärvad och organisk tillväxt och göra det lättare att följa bolagets utveckling. Ett annat positivt bidrag under månaden var Munters som avslutade ett starkt år för både aktier och orderingång med flaggan i topp när de under årets sista dagar annonserade ännu en stororder i USA med leverans 2025.

Sämsta innehavet var Essity som slutade månaden och året i röda siffror. Detta trots att bolaget under december meddelade att de sålt sitt innehav i kinesiska Vinda, vilket möjliggör en lägre skuldsättning och minskar nettoexponeringen mot pappersmassa och därmed volatilitet i resultatet. Nyheten togs emot med besvikelse av marknaden som ville se än mer strukturgrepp inom affärsområdet tissue. Vi ser dock att försäljningen är ett steg i rätt riktning och att nya ordföranden som väntas röstas fram på stämman i vår kan bidra till större fokus på stabil lönsamhet och aktieägarvärde.

2023 har inte varit ett starkt år för omställningen. Aktivitetsnivån har kommit ner i Europa och många clean tech aktier har fallit på börsen. Däremot har inte behovet och kraven minskat och vi ser fortsatt positivt på investeringar med medvind från hållbar omställning även framöver. Därtill kommer en stark trend från hälsa och demografi där utveckling inom nya läkemedel och utrustning erbjuder lösningar på de utmaningar vi ser inom detta område. Även i en svagare konjunktur kommer det finnas efterfrågan på produkter som fasar ut fossilt och ställer om våra industrier och vårt sätt att leva.

Författare

Anna Strömberg

Msc i Financial Economics. Arbetat i finansbranschen sedan 1998. Hållbarhetsansvarig. Förvaltar Carnegie All Cap.