Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Nyhet

Från teknisk attaché i Tyskland till fastighetsfondsförvaltare

Vägen till att bli förvaltare är inte alltid självklar. För Jonas Andersson gick den via en arkitektfirma, svenska ambassaden i Tyskland och SAS pilotutbildning.

Nu är Jonas förvaltare av Carnegie Fastighetsfond Norden. Engagemanget för aktier föddes från början ur intresset för matematik. Det i sin tur ledde till att Jonas Andersson försökte analysera börskursernas koppling till bolagens verksamhet. Men Jonas första aktieköp baserades på helt andra saker och blev en dyr lärdom.

Jonas Andersson, förvaltar Carnegie fastighetsfond Norden

”Ett av mina första aktieköp var Sintercast i början av 90-talet. Och det var när hypen för bolaget var som störst. Jag föll för frestelsen att bara se till ett potentiellt positivt scenario för bolaget, dessutom oaktat hur aktien värderades. Man lär av sina misstag.”

Jonas är utbildad civilingenjör och finansanalytiker. Karriären inleddes som konstruktör på en arkitektfirma.

”En nyttig erfarenhet därifrån var att få ta helt eget ansvar för komplexa konstruktioner. Allt jag ritade var utan undantag tvunget att fungera i verkligheten. Därefter arbetade jag som biträdande teknisk attaché på den svenska ambassaden i Tyskland, med uppgift att analysera och rapportera om den tyska byggbranschen.”

”Efter fem år i Tyskland längtade jag hem. Ett stort aktieintresse och bra kunskap om bygg- och fastighetsbranschen gav mig då jobb i finansbranschen som aktieanalytiker med fokus på just bygg- och fastighetsbolag. Men det är 25 år sen nu…”

Sedan dess har Jonas varit aktieanalytiker på flera banker i Stockholm och även chef för den svenska aktieanalysen på Nordea.

”Innan jag började på Carnegie Fonder förvaltade jag Alfred Bergs fastighetsfond. Carnegie Fonder köpte den fonden 2019 och jag fortsatte då som förvaltare, men nu med namnet Carnegie Fastighetsfond Norden.”

En dag som fastighetsförvaltare börjar ofta med att ta del av nyheter, marknadsanalyser och bolagsanalyser från mäklarhusen. Därefter blir det en snabb genomgång av hur börsen, speciellt fastighetsbolagen, öppnar.

”Jag lägger upp en dagsplan för hur jag ska möta eventuella uttag eller insättningar i fonden. Jag initierar även mer långsiktiga justeringar av fonden baserat på värdering och bolagsutveckling. En del av det arbetet är att bearbeta ny information från bolagen och från fastighetsmarknaden. En typisk dag har jag möte med en aktieanalytiker, aktiemäklare eller bolagsledning. Det kan röra sig om en ny sektoranalys, en ledningsuppdatering av hur ett bolag går eller information om en förestående notering av ett nytt bolag.”

Informationstunga och analytiska dagar kontrasteras av Jonas fritidsintressen.

”Ett relativt nytt intresse är stand up paddle (SUP). Bra träning för hela kroppen. På sommaren kör jag ute i skärgården, vår och höst blir det runt Södermalm i Stockholm. Bland otippade intressen kan jag nämna mitt flygintresse, är SAS-utbildad pilot, men det var längesen mitt flygcertifikat gick ut.”