Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie All Cap

Gladare tongångar

April bjöd på lite gladare tongångar än månaden innan. Vi börjar se ljuset i tunneln även om vi kan konstatera att vi inte är ute än. Räntehöjningarna biter och vi närmar oss inflationstoppen. Detta är tydligt då viktiga insatsvaror kommer ner vilket ger vid handen att inflationen kommer falla framöver. Frågan är bara hur långt.

Vår bästa gissning är att vi kommer landa på en ny högre inflationsnivå än vi blivit vana vid de senaste åren vilket gör att räntorna troligtvis kommer ligga kvar här en längre tid. Samtidigt pekar makrosiffrorna på att konjunkturen är en svår nöt att knäcka. Arbetslösheten stiger inte nämnvärt och konfidensindikatorer som ISM och PMI håller uppe hyfsat vilket gör att ytterligare räntehöjningar är långt ifrån uteslutna.

Marknaden gick starkt inför och under att bolagen rapporterade siffror för årets första kvartal. Orderböckerna som fylldes på i en rasande fart efter pandemin, och som bolagen inte kunde leverera på när globala leverantörskedjor stod stilla, har varit en mjuk och skön kudde att vila huvudet på genom hela 2022. Nu när flaskhalsarna släpper och bolagen dessutom justerat sina priser till ett nytt inflationsklimat så kommer leveranserna och vinsterna vilket var tydligt i kvartalsrapporterna framför allt i industrisektorn. Första tecknet var Volvos positiva vinstvarning som tydligt visade på en positiv cocktail av starka leveranser när leverantörskedjan lättar, fallande pris på insatsvaror i kombination med bibehållna prisökningar.

Även börsens största bolag Atlas Copco kom med en stark rapport liksom vitvarubolaget Electrolux som bröt en lång rad svaga kvartal med en rapport som kom in lite bättre än lågt ställda förväntningar som följdes upp av budrykten vilket fick fart på aktien.

Marknaden var dock hård mot bolag som inte levde upp till marknadens förväntningar däribland tätningsbolaget Nordic Waterproofing som levererade något sämre än väntan på första kvartalet som är bolagets minsta kvartal. Inte heller SKF mötte marknadens förväntningar och aktien föll tillbaka. Även värmepumpsbolaget Nibe var svaga under månaden efter en stark utveckling efter det avslutade samtalet med Fujitsu General.

Författare

Anna Strömberg

Msc i Financial Economics. Arbetat i finansbranschen sedan 1998. Hållbarhetsansvarig. Förvaltar Carnegie All Cap.