Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Glädjeruset över och vi toppar laget med ASML

Till motsats från januari så blev februari en negativ månad för den globala aktiemarknaden. På många sätt så drevs januaris starka uppgång av en nyårsglädje och en överoptimism på att inflationsproblemet skulle lätta, med mildare åtgärder från centralbankerna och mer positiv konjunkturutveckling som konsekvens. Under februari nyktrade marknaden till i synen på makroläget och började ta höjd att kärninflationen kan bita sig fast och att räntorna därmed ligger kvar på en hög nivå under en längre period.

Vinnarna denna månad blev inte helt oväntat mer defensiva bolag med mindre konjunkturkänsliga verksamheter. I Carnegie Global Quality Companies var de bäst avkastande aktierna Booking, Danone och AstraZeneca. Danone har en väldigt ocyklisk verksamhet som en av världens största producenter av mejeriprodukter. Bolaget fick en extra medvind i februari i och med Q4-rapporten som kom ut bättre än förväntat. Booking sticker ut bland månadens toppbolag med en mer cyklisk verksamhet som trotsade marknadsklimatet. Mycket kan förklaras med en fundamental tillväxt i turismen efter att covid har slutat vara ett hinder mot resandet. Vi tror att trots försvagade realinkomster så kommer människor att prioritera resande framöver i en post covid-värld.

Under månaden tog vi en position i nederländska ASML, ett bolag vi ser har mycket starkt fundament. Bolaget tillverkar litografiska maskiner som används för att producera de mest avancerade halvledarna. Ett stort tekniskt försprång gör att ASML njuter av en monopolliknande marknadssituation vad gäller de mest avancerade maskinerna vilket även är produkterna som har starkast tillväxt framöver. Bolaget har med andra ord alla förutsättningar för att driva överlönsamhet under en riktigt lång period framöver.

Konjunkturokänsliga kvalitetsbolag fortsätter vara extra intressant i dagens miljö. Även fast prognoserna fortfarande tror på en låg men positiv global tillväxt under 2023 är risken för lågkonjunktur betydligt högre än normalt. För den som vill vara investerad i aktier men samtidigt hålla ned risken så är en exponering mot globala kvalitetsbolag ett mycket bra alternativ.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.