Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Small Cap

Håller återigen emot i börsnedgången

September månad blev en deppig månad för både stora och små globalbolag. FED lämnade räntan oförändrad och tryckte på sitt budskap om att lämna räntor på höga nivåer under en längre tid om så krävs. Budskapet ”higher-for longer” var i sig ingen stor överraskning men det är tydligt att aktiemarknaden hade något högre förväntningar och mottog således budskapet negativt.

Carnegie Global Quality Small Cap hade också en negativ utveckling men höll återigen emot mer än ett globalt småbolagsindex. Geografiskt sett såg vi starkast utveckling från de nordiska och japanska innehaven medan europeiska och amerikanska bolag utvecklades sämre. De fem bäst avkastande innehaven denna månad var Endava, Truecaller, Jabil, Williams-Sonoma och Daifuku.

Under månaden har vi tagit in ett par nya innehav. Bland annat Carl Zeiss Meditec och Games Workshop. Carl Zeiss Meditec är ett väletablerat tyskt bolag som är världsledande tillverkare av optiska maskiner och utrustning inom sjukvården. Det är en marknad som växer starkt och kommer fortsätta växa långsiktigt i samband med att befolkningen blir allt äldre. Bolagets starka position gör dem till en stor vinnare långsiktigt.

Games Workshop är ett framgångsrikt brittiskt bolag som är världsledande tillverkare av figurspel med kända titlar så som Warhammer. Bolaget har en affärsmodell som går ut på att sälja spel och figurer till höga marginaler till en nischad, men trogen, och köpstark kundgrupp. Bolaget är extra intressant då vi ser att marknaden växer väldigt stabilt och kommer fortsätta göra det även framöver i och med att det blir alltmer populärt.

Det är tydligt att aktiemarknaden har varit lite för naiv och prisat in snabbare räntesänkningar än vad centralbankerna har kommunicerat. Å andra sidan så har värderingarna på småbolag nu kommit ner till väldigt attraktiva nivåer. Småbolag som historiskt handlat till en premie mot storbolagen handlas nu istället till en väsentlig rabatt. Detta har medfört att vi har kunnat ta in många fina kvalitetsbolag till rekordlåga värderingar. Vi känner oss därmed väldigt trygga med dagens portfölj som kommer kunna leverera en fin småbolagsexponering till en mer begränsad risk.

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. Började på OPM 2015 och kom sedan till Carnegie Fonder 2021 i samband med förvärvet av OPM. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Listed Private Equity, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.