Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Rysslandsfond

Höga råvarupriser stärker exportsiffrorna

Den ryska marknaden steg i april med 9 % i svenska kronor. Kronförsvagningen har givetvis bidragit till detta.

Rysslands BNP föll 1,1 % i mars och 2,2 % under första kvartalet. Handelsbalansen är fortfarande positiv. Överskottet blev 6,8 miljarder dollar i april. Höga råvarupriser stärker exportsiffrorna. Inflationen är mycket låg för att vara i Ryssland. Aprilsiffrorna blev 2,3 % på årsbasis. Det finns nu ingen anledning för Centralbanken att höja räntan.

Gasproduktionen i Ryssland föll med 10 % under första kvartalet. Det är framför allt Gazprom som minskat, vilket tyder på att det är den minskade exporten till Europa som inte kan ersättas. Gazproms resultat för 2022 var dessutom en besvikelse på alla plan för marknaden. Bolaget ställer till och med in utdelningen. Sanktionerna har uppenbarligen en stor påverkan på Gazprom.

Rysslands finansministerium har beslutat om en engångsskatt på storföretag. Denna skatt ska uppenbart tas ut för att finansiera kriget i Ukraina.

Polymetal beslutade på stämman att flytta sin listning från London till Kazakstan. Ryska myndigheter har krävt att listningen flyttas. Det finns också en förhoppning om att värden ska kunna frigöras om ryssar kan handla aktien. Amerikanska och engelska myndigheter har dessutom satt upp bolagets ryska verksamhet på sanktionslistan. Även den andra stora ryska guldproducenten Polyus har sanktionerats.

IT-bolaget Yandex planerar en omstrukturering. Denna kan möjligen bidra till att frigöra värde även för oss utländska investerare.

Det är snart dags för den ryska utdelningssäsongen. Under sommarmånaderna väntas de ryska bolagen dela ut 1,9 biljoner rubel.

Ryssland har intensifierat sina drönarattacker mot Kiev. Kiev attackeras nu nästan dagligen. De flesta drönare skjuts dock ner av ett allt effektivare ukrainskt luftförsvar. Även Moskva utsattes nyligen för en attack. Ukraina har dock nekat ansvar för denna.

Ukraina har slutligen övergivit Bakhmut men ukrainska trupper står kvar runt staden. Ett enormt antal ryska soldater offrades för att inta den nu helt demolerade staden.

Den efterlängtade ukrainska våroffensiven har ännu inte börjat, men det finns allt tydligare tecken på att den snart drar i gång.

Författare

Fredrik Colliander

MSc i företagsekonomi. Arbetat i finansbranschen sedan 1990 och anställd på Carnegie Fonder sedan 2000.