Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Rysslandsfond

Inga positiva nyheter noterades

Den ryska marknaden steg med 5 procent under oktober. Orsaken till att marknaden steg var mest teknisk. Inga positiva nyheter noterades men marknaden var översåld och studsade lite helt enkelt.

Kriget fortsätter att gå dåligt för Ryssland och de ryska förlusterna fortsätter att vara mycket höga. Det är uppenbarligen svåra strider i närheten av Cherson men relativt lite information kommer ut. Det verkar som om Ukraina ser ett behov av att hålla sina operationer hemliga för närvarande. Ryssland attackerar ukrainsk infrastruktur med hjälp av iranska drönare och terrorbombar städer. Det finns uppgifter om att 30 procent av den ukrainska elproduktionen slagits ut. Det ser ut att bli en kall vinter i Ukraina. Det är intressant att notera att Ryssland saknar kapacitet att bygga egna drönare utan måste köpa dem från ett land som Iran. Även Ukraina använder drönare. Med hjälp av patrullrobotar och patrullbrännare lyckades man också nyligen skada att flertal fartyg ur ryska Svartahavsflottan.

Ryska uppgifter säger nu att den ryska mobiliseringen är avslutat och att man uppnått de mål man hade med mobiliseringen. Man kan undra om målet var att hundratusentals ryssar skulle fly landet. Ryssland har dragit sig ur spannmålsavtalet men FN säger att man ska fortsätta med leveranserna trots detta.

Rysslands betalningsbalans blev 52 miljarder dollar under det tredje kvartalet. Överskottet kan bli hela 230 miljarder dollar i år. Den ryska exporten av energi och andra råvaror fortsätter att löpa på medan import blir allt svårare att genomföra.

OPEC skär ner oljeproduktionen får att möta en försvagad efterfrågan. Det kommer att leda till högre oljepriser under nästa år. Rysslands Nationella Välfärdsfond minskar kraftigt. Det är uppenbart att fonden används för att stötta ekonomin under kriget.

Inflationen var 0,03 procent i oktober och beräknas bli 12 procent för helåret. Centralbanken bestämde sig för att inte höja räntan denna månad.

Det finns ett förslag om att ovänligt sinnade utländska investerare, sådana som oss, ska kunna byta sina låsta tillgångar mot tillgångar som ryska investerare fått låsta i väst. Förslaget är endast på ett tidigt stadium och verkar mycket svårt att genomföra.

Författare

Fredrik Colliander

MSc i företagsekonomi. Arbetat i finansbranschen sedan 1990 och anställd på Carnegie Fonder sedan 2000.