Nyhet
Från en dagbok i Omaha
Vår analytiker Isak Lenholm är nyss hemkommen från en av sina drömresor, men den innefattar varken kritvita stränder eller snötäckta berg. Däremot har han fått många nya kloka insikter som att våga gå sin egen väg. Precis som legenden Warren Buffett. Här delar Isak med sig av sin upplevelse från Berkshire Hathaways stämma i Omaha.
Nu i början av maj gjorde jag och några vänner en visit i Chicago för att sedan köra sju timmar bil och göra många aktieintresserades pilgrimsresa; ett besök på Berkshire Hathaways årliga stämma i Omaha, Nebraska.
På CHI Health Center satt 20 000 personer intryckta i en lokal större än Globen för att se den numera 93-åriga Warren Buffett tala. Denna gång fick han leda showen tillsammans med Greg Abel, hans potentiella efterträdare efter Charlie Mungers bortgång i vintras efter årtionden av vänskap och samarbete.
För den som likt jag själv läst mycket av Buffetts kloka ord över åren kan man vid första anblick undra hur det går ihop med hans väldigt sparsamma inställning till livet.
Väl på plats förstod jag svaret. Evenemanget i sig är ett kugghjul i hans kassamaskin.
På eventet sålde man, via dotterbolag, 20 ton godis (!) samt massvis av t-shirts, leksaker och kepsar med Buffetts huvud på. Väl utanför eventet vandrade också tusentals människor i legendens fotspår till möbelvaruhus och juvelerare där aktieägare rabatterat kan köpa dyra klockor, soffor och ett halsband hem till partnern som tålmodigt väntar hemma på den som flugit flera hundra mil för att besöka en 93-åring.
Just det sistnämnda är det som eventet på många sätt symboliserar. En man som byggt ett varumärke som sträcker sig längre än han själv. Aktieägare ser sig själva som en del av något större, en community, där man på årsstämman träffas en gång om året för att utbyta idéer, umgås och lära sig mer av investeringsvärldens Messias.
För många är Buffett också anledningen till rikedom som sträcker sig över generationer. Det finns en tacksamhet och en lättsmälthet till Buffett då en av världens rikaste män valt att leva i en liten stad, i samma hus som han bott i över 50 år, som älskar McDonalds och Coca Cola. Dessutom har han bestämt att han ska donera 99 % av sin rikedom till välgörenhet. Att han också förklarar att den potentiellt största faktorn till hans framgång är att födas i ett av världens bästa länder i historiens bästa välstånd gör honom till en man av folket…Trots att han sitter på mer pengar än kanske alla besökare (ex VIPs) gemensamt.
Den kultur och sfär som byggts kring Buffett, Munger och Berkshire bidrar förutom t-shirtförsäljning med lojala aktieägare. På stämman nämner han i skämtsam ton att större återköp av A-aktierna är omöjligt. Ingen vill sälja sina aktier. Bolaget bedrivs (trots cirka tre miljoner aktieägare och många miljarder senare) fortfarande likt ett partnership, som Buffett en gång som 26-åring grundade i slutet av 1950-talet.
Två av dessa tre miljoner aktieägare är vår fond Carnegie Listed Private Equity, och jag själv (för att kunna gå på stämman). Oavsett vad man tycker om just investeringar, så kan alla lära sig något av den aura som Buffett och Berkshire byggt kring sin verksamhet.
Lojalitet och integritet. Det är två grundpelare för firman som kanske bäst förklaras av hans legendariska citat ”Lose money for the firm, and I will be understanding; lose a shred of reputation for the firm, and I will be ruthless”.
Hela första halvtimmen var en hyllning till Charlie Munger, personen Buffett beskriver som arkitekten av det Berkshire vi ser idag med fokus på långsiktigt ägande i kvalitetsbolag. En filosofi som bygger på idén av att hellre köpa ett otroligt bolag på rimlig värdering än ett rimligt bolag till en otrolig värdering. Den filosofin kom med storleken.
Buffett står fortsatt fast vid att han skulle kunna göra 50 % per år genom sin mer historiska strategi av att köpa väldigt billiga små bolag. Berkshire sitter på 200 miljarder dollar i kassa och letar med ljus och lykta efter bra möjligheter.
Men man tar sin tid, och när man väl investerar så investerar man ofta tungt.
Buffetts historia är en historia om att gå sin egen väg och investera skiljt från index med fokus på värdeinvesteringar i bolag av hög kvalitet. Nya investeringar mäts inte mot index, utan de mäts mot den förväntade avkastningen av sin näst bästa idé.
Det gör att man i perioder tappar mot index och missar stora hypes i marknaden, men likt historien visat tar man ofta igen när marknaden skakar. Buffett säger sig aldrig varit ledsen över att inte investerat i ett bolag han inte förstår, även när det genererat hög avkastning.
Vi har samma filosofi på Carnegie Fonder. Det gäller även dyra bolag. Det mentala spelar väldigt stor roll för avkastningen över tid, speciellt om du i längre stunder avviker från marknaden.
Inspirerad av denna otroliga investerare har jag nu landat i Sverige, ett land likt USA, med en fantastisk historik av entreprenörskap och välstånd, återigen redo att fokusera på en sak; att över tid leverera hög riskjusterad avkastning till våra andelsägare.
Hälsningar,
Isak Lenholm