Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Kvalitetsbolagen lyfter marknaden

Den här månaden såg vi världsmarknaden dra en lättnadens suck efter att vi lämnade en turbulent mars månad, fylld med oro över den finansiella stabiliteten i världen. Marknaden har under april månad lugnat ner sig och vi har sett en mild återhämtning. Defensiva sektorer som hälsovård och stapelvaror gick allra bäst vilket dock tyder på att marknaden är fortsatt försiktigt och föredrar mindre riskfyllda bolag. De mer cykliska sektorerna så som sällanköpsvaror och tillverkningsindustrin gick av samma anledning sämre. Speciellt inom halvledarindustrin ser man starka signaler på en avmattande konjunktur.

Global Quality Companies levererade positiv avkastning. De bästa avkastande bolagen i portföljen var den svenska industrijätten Atlas Copco, schweiziska läkemedelsbolaget Roche och den amerikanska medicinteknikbolaget Abbott Laboratories. Sämst utveckling hade det japanska cykeltillverkaren Shimano och taiwanesiska halvledargiganten TSMC.

Rapportsäsongen är i full sving och teknikjättarna Microsoft och Alphabet levererade bägge positiva rapporter som fick aktierna att stiga. Microsoft växte omsättningen med 7 % och vinsten med 9 % jämfört mot samma kvartal förra året. Molnplattformen Azure fortsätter vara en stor drivkraft för Microsofts tillväxt samtidigt som bolaget har många spännande tillväxtmöjligheter framöver när man integrerar AI till befintliga och nya produkter. Alphabet visade på något blygsammare resultat med en omsättningstillväxt på 3 % jämfört mot samma kvartal föregående år. Även här är det molntjänst som är den stora motorn för tillväxten med Google Cloud som växte 28% jämfört mot samma period förra året.

Vi ser att marknaden sakta återhämtar sig allt eftersom oron kring den finansiella stabiliteten avtar. Det är dock tydligt att det är kvalitetsbolag som driver återhämtningen vilket är något som helt klart gynnar Carnegie Global Quality Companies. Lönsamma bolag med låg operationell risk och mindre cykliska verksamheter är bolag som man alltid ska äga eftersom dem blir de klara vinnarna i det långa loppet. Men det är även bolag som är extra intressant att äga i dagsläget i och med att investerare flyr till kvalitet i allt större utsträckning.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.