Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Indienfond

”Många bolag i Indien dubblar sin affär på fem år”

Den indiska marknaden fortsätter att leverera positiv avkastning. I takt med att den kinesiska ekonomin försvagas, flyttar kapitalet till länder där tillväxt i ekonomin och vinster i näringslivet är målet istället för social ingenjörskonst och att ackumulera all makt till kommunistpartiet som sker i Kina.

Jo jag vet, Kinas ledning har lanserat stödåtgärder nyligen. Men dessa låtsaspaket är bara kosmetiska och löser inte Kinas strukturella problem. Javisst, det finns en värderingsskillnad, Indien är förhållandevis högt värderat och Kina är billigt vid en första anblick. Kina är dock en så kallad ”valuetrap” medan Indien erbjuder strukturell tillväxt och många bolag i Indien dubblar sin affär på fem år.

Vi har investerat i en rad små och medelstora bolag det senaste året. Detta segment har utvecklats mycket starkt i år. Några exempel;

Bäst har KEI Industries gått. De tillverkar ledningar och kablar till elnät, industrier och byggbolag. Supreme Industries tillverkar gjutna plastprodukter, till exempel vatten- och avloppsrör till infrastruktur och bostäder. Aktien har dubblats sedan vi köpte i februari. Att MSCI tar in bolaget i index nu skadar inte. Sona Blw Precision tillverkar växlar och gjutna komponenter till bilindustrin och elbilar. Sundram Fasteners är ett mindre bolag specialiserat på skruvar och muttrar till fordonsindustrin.

Apollo Tubes har revolutionerat byggtekniken för fastigheter genom sin tillverkning av stålrörsprofiler som används som stomme istället för traditionella stålbalkar. Bolaget drivs mycket effektivt med hög lönsamhet.

Varun Beverage är ledande distributör av Pepsi, Tropicana, vatten och andra drycker med närvaro i hela landet. Marknadsandelen för Pepsi är 35 procent. Man växer genom konsolidering och förvärv av franchiserättigheterns för distribution i de delstater som tidigare sköttes av Pepsi.

Författare

Gunnar Påhlson

På Carnegie Fonder sedan 2006 och i branschen sedan 1981. Förvaltar Carnegie Asia och Carnegie Indienfond.