Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Marknadskommentar

MARS 2025

Världens börser är fortsatt ner och mars blev en riktigt svag börsmånad. Den svenska börsen backade med 7,9 procent och den amerikanska aktiemarknaden föll med 5,8 procent i lokal valuta och med hela 12,2 procent i svenska kronor. Tyskland presenterade stärkta försvarsbudgetar vilket fick 10-årsräntan att stiga med 33 punkter. Även den svenska långräntan steg under månaden med 34 punkter till 2,66 procent.

MÅNADENS SPANINGAR

  1. Nyheten om ett mycket kraftfullt försvar och infrastruktursatsning från Tyskland har gjort ett stort avtryck i räntemarknaden. Lån kopplade till de ökade försvarsutgifterna är tänkta att kunna tas utanför den skuldbroms som normalt begränsar tysk upplåning. Detta ledde till ett uppställ i tyska statslåneräntor som var den största sedan 90-talet.  Även svenska räntor drogs med i rörelsen samtidigt som längre räntor för tysk stat fortsatt överstiger de för svensk stat. I samband med den kraftiga reaktionen minskade samtidigt räntedifferensen mot amerikanska långräntor.
  2. Svenska fondsparare visade ett tydligt trendskifte i vilka fonder man köper och säljer under februari (den senaste månaden med officiell statistik, men vår bedömning är samma trender fortsatt i mars). Under månaden så dominerade flöden in i Sverigefonder (aktiefonder), men även globalfonder och Europafonder såg inflöden. Samtidigt gjordes det betydande nettouttag ur Nordamerikafonder och branschfonder. Framför allt är trenden med inflöden i Sverigefonder och ut ur Nordamerika och branschfonder en reversering av de flöden vi såg under 2024 (globalfonder däremot hade inflöden även då). Sedan årsskiftet uppvisar aktiefonder ett totalt nysparande på 25 miljarder kronor och av detta har 23,8 miljarder gått till Sverigefonder.
  3. Månaden har karakteriserats av generell volatilitet och sämre riskaptit globalt sett samtidigt som nordiska krediter handlat relativt stabilt. I tider av tillfällig volatilitet är därför en exponering mot just nordiska krediter ett trevligt inslag utifrån ett diversifieringsperspektiv. En exponering mot nordiska krediter har dessutom varit gynnsamt under månaden tack vare den stora andelen rörliga räntekuponger. På grund av de stora uppställen i långa marknadsräntor har krediter med fasta räntekuponger, som är mer regel än undantag utanför Norden, haft en sämre utveckling. I övrigt finns det en del att önska vad gäller kvaliteten på nya transaktioner där trenden med lösa villkor och något låga kreditmarginaler har kompletterats med stora obligationsfinansierade utdelningar. Det finns alltså fortsatt fog för särskilt noggranna kreditanalyser så att rätt bolag väljs och först då kan man leva med att den starka marknaden stipulerar sämre pris och villkor. Guldkornen fortsätter med andra ord att finnas, bara att ta fram silen och vaska sig igenom mängder av grus.