Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Med kvalitet i portföljen sover man tryggt

Mars blev minst sagt en turbulent månad. Kollapsen av de amerikanska bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank ledde till en hög oro för att vi skulle uppleva en ny finanskris. Läget förvärrades vidare när den anrika schweiziska storbanken Credit Suisse fick problem och var tvungen att tas över av UBS i en nödlösning arrangerad av den schweiziska staten. Händelserna skakade minst sagt marknaden med fallande räntor och aktier värden över.

Global Quality Companies höll emot bra och slutade månaden på 3,9 procent. Bäst avkastande bolag var Adobe, Microsoft och Sanofi. Adobe är marknadsledare inom så kallad kreativ mjukvara med produkter så som Acrobat Reader, Photoshop och Adobe Illustrator. Bolaget släppte kvartalsrapport i mitten på mars, där både försäljning och vinst kom in över förväntan med en omsättningstillväxt på 9 procent jämfört med samma kvartal förra året. Kreativ mjukvara blir ett alltmer viktigt verktyg för verksamheter och Adobe har en unikt stark position som kommer långsiktigt kunna dra stora fördelar av deras dominans.

Under månaden tog vi in de lite mer defensiva bolagen Nestlé och Elevance Health. Nestlé är väldens största livsmedelsföretag och utmärks av stabilitet, hög lönsamhet och god organisk tillväxt som legat på över 5 procent per år senaste 5 åren. Elevance Health är ett amerikanskt bolag som är stora inom sjukvårdsförsäkring. Bolaget växer bra, har en hög långsiktigt hållbar lönsamhet och en stabil verksamhet som inte påverkas för mycket av konjunkturen. Detta i kombination med en attraktiv värdering gör att vi ser Elevance Health som ett mycket spännande bolag som vi tror kommer fortsätta visa på fin utveckling även i ett tuffare ekonomiskt klimat.

Den initiala paniken orsakad av kollapsen av Silicon Valley Bank har nu avvärjts mycket tack vare den amerikanska och schweiziska staternas snabba agerade. Detta belyser dock de gömda riskerna som finns och vikten av att äga rätt bolag. Skillnaden mellan kvalitet och skräp syns starkas i en finanskris där skräpbolagen kommer få det svårt att finansiera sina verksamheter medan kvalitetsbolagen som har starka kassaflöden och stabila verksamheter kommer kunna rulla på som vanligt.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.