Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Spin-Off

Offensiv debut från Phinia

När marknaden är skakig är vår tro att man fortsatt kan skapa avkastning genom strukturella förändringar. Kanske till och med få bättre förutsättningar som aktiv förvaltare, genom att bland annat fokusera som till exempel spin-offs eller carve-outs. Under slutet av augusti månad så gjorde vi några mindre förändringar. En av de förändringarna var något vi funderat på under en längre tid.

Vi valde att sälja fondens innehav i Warner Bros och ersätta det med det nya avknoppade bolaget Phinia, också ett amerikanskt bolag. Det scenario som vi från början trott på Warner har helt enkelt behövt revideras. Räntorna har fortsatt uppåt och med den skuldsättning som bolaget har känner vi oss inte helt bekväma då resultatestimat från vårt håll behövs sänkas. Efter att Streaming har tappat brett som tjänst, i kombination med lägre intäkter per annons och en tuff strejk i Hollywood signerad Writers Guild fick vi helt enkelt (för nu) avyttra och invänta ett bättre läge.

I stället har fonden tagit in ett ny spin-off från BorgWarner som fick namnet Phinia. Det är Borgwarners bränslesystem och eftermarknads-affär. Bolaget började sin resa på börsen minst sagt volatilt och vi valde därför att vänta tills fler aktier hamnat på rätt händer innan vi började köpa. På vår inköpsnivå värderades bolaget till cirka 5,5 gånger förra årets vinst, och framåtblickande (enligt våra estimat) på ett kassaflöde som täcker 16 procent av marknadsvärdet per år. Det värderades enligt oss som att man redan tagit ut en kraftig lågkonjunktur i förskott. Någon dag efter vårt köp så annonserade bolaget ett återköpsprogram på över 12 procent av marknadsvärdet och en utdelning på 4 procent. En offensiv start på bolagets börsresa.


Författare

Simon Blecher

På Carnegie Fonder sedan 2006. Investeringschef. Förvaltar Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off.

Författare

Mattias Montgomery

Förvaltare på Carnegie Fonder sedan 2019 och har arbetat i finansbranschen sedan 2014.