Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Marknadskommentar

OKTOBER 2024

Många av världens aktiemarknader utvecklades svagt under oktober. Globalt index (MSCI World TR) backade med ca 2 procent under månaden (men steg med 2,7 procent i SEK) och den svenska börsen (SIXRX) föll med 4 procent. Dollarn stärktes med 4,8 procent under perioden. De svenska fastighetsbolagen hade en riktigt svag månad, Carnegie Real Estate Index föll med 11 procent.

MÅNADENS SPANINGAR

1. Riksbanken fortsätter att minska sin balansräkning med oförminskad hastighet. Stora förfall av bostadsobligationer i september i kombination med aktiva försäljningar av statsobligationer har gjort att innehaven nu i princip är hälften så stora som vid inledningen av 2022. Det är rätt intressant att Riksbanken har valt att hålla tempot uppe avseende dessa avyttringar, samtidigt som de under året har lättat på penningpolitiken genom sänkningar av styrräntan. Inom kort väntas vi få mer klarhet kring hur Riksbanken tänker kring sin balansräkning framöver och det kan mycket väl bli så att de slår av lite grann på takten när det gäller fortsätta avyttringar.

2. Tempot är fortsatt högt på marknaden för high yield, vilket innebär fördelar som en fortsatt växande marknad med många transaktioner och risknivåer att som investerare välja mellan. Som vi tidigare har lyft, ser vi samtidigt att prissättningen och villkoren i enskilda obligationer tenderar att bli lite för emittentvänliga i tider när det så kallade emissionsfönstret står vidöppet. Det är särskilt i dessa tider vi större investerare har ett ansvar att utmana bankernas försök till att trycka ned spreaden så lågt som möjligt eller att ha allt för uppfinningsrika villkor. Många ögon på bollen med stor analyskapacitet av både kreditrisk och obligationsvillkor tror vi är en grundförutsättning för att göra bra investeringar i dagens marknadsklimat.

3. De stora bolagen mötte förväntningarna mer spretigt från de mindre. När vi summerar rapportsäsongen noterar vi att avvikelsen på rörelseresultat som aggregat var några få procent över marknadens estimat, men att revideringarna ändå blev något negativa. Vi tolkar det som att de stora industri- och teknologibolagen samt bankerna höll uppe sina resultat väl, att analytikerna justerat ner sina estimat för tredje kvartalet, samt att konjunkturutsikter från bolagen i väldigt få fall överraskade positivt. Det var också en trend att bland bolag vars aktier straffades hårt såg vi oftare små- och medelstora bolag.