Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Small Cap

Plockar hem vinst och investerar i världsledare inom outsourcing

I april månad såg vi en betydligt lugnare marknad jämfört mot väldigt turbulenta mars. Småbolagsuniversumet utvecklades negativt under månaden där mer cykliska sektorer som materialbolag, IT och tillverkningsindustrin gick allra sämst. Mer defensiva sektorer som hälsovård och stapelvaror gick dock emot strömmen med en positiv utveckling vilket signalerar att marknaden är fortsatt försiktigt och föredrar mindre riskfyllda bolag.

Global Quality Small Cap hade också en negativ utveckling under månaden. De bästa avkastande bolagen i portföljen var franska läkemedelsbolaget Ipsen, italienska läkemedelsföretaget Recordati Industria och schweiziska elmätarföretaget Landis+Gyr.

Rapportsäsongen är i full sving där bland annat Ipsen levererade en fin rapport. Ipsen växte omsättningen med 8 procent jämfört mot samma kvartal förra året vilket var bättre än förväntat. Tillväxten drevs av starka försäljningssiffror från cancerbehandlingen Cabometyx och botox-rivalen Dysport.

Under månaden sålde vi ut den amerikanska OLED tillverkaren Universal Display efter att bolagets värdering har rusat i väg till en allt för hög nivå. Vi ser fortfarande väldigt positivt på bolaget och är öppen för att ta tillbaka innehavet om värderingen skulle komma ner. Vi har i stället plockat in Teleperformance som är ett franskt bolag ledande inom outsourcing-lösningar. Outsourcing av diverse back office-funktioner är ett snabbväxande område som Teleperformance stärker ytterligare genom effektiviseringslösningar inom till exempel AI.

Det är tydligt att det är de mer defensiva och stabila bolagen som dominerar småbolagsuniversumet i dagsläget. Detta är något som helt klart gynnar Carnegie Global Quality Small Cap, en fond uppbyggd av endast de bäst skötta bolagen inom småbolagsuniversumet, med låga skuldsättningar, starka kassaflöden och en långsiktig tillväxt som drivs av stora samhällsstrukturella trender snarare än tillfälliga konjunktursvängningar. Högkvalitativa småbolag är bolag är alltid intressant då dessa bolag blir dem långsiktiga vinnarna, men det är extra intressant att äga i dagsläget när investerare väljer kvalitet i allt större utsträckning.

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. Började på OPM 2015 och kom sedan till Carnegie Fonder 2021 i samband med förvärvet av OPM. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Listed Private Equity, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.