Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Portföljen visar 12,4% vinstillväxt – trotsar konjunkturen

Oktober blev en skakig månad för aktier, drivet av en hittills volatil rapportsäsong. Även om vinster överlag kommit in bra har bolag som missat förväntningar straffats hårt och även många som rapporterat över estimat men som flaggat för tuffare tider framåt har handlats ned kraftigt. Vi tolkar det som ett gensvar på marknadens oro över konjunkturutvecklingen inför 2024 / 2025.

Carnegie Global Quality Companies hade en negativ utveckling under månaden där mer cykliska segment som sällanköpsvaror och verkstad var svaga. Bättre gick det inom stapelvaror och teknik, där ett flertal bolag också levererade bra rapporter. Coca-Cola visade varför prissättningsförmåga är guld då man lyckades växa organiskt med 11 procent över året trots att volymerna endast ökade med 2 procent.

Även Microsoft kom med en stark rapport där omsättningen steg med 12 procent samtidigt som god kostnadskontroll gav skjuts till marginalerna. Molnverksamheten växte på bra och intäkterna ökade med 19 procent. Alphabet rapporterade samma dag och där pressades kursen av en inbromsning i molnverksamheten, som visserligen fortfarande växte med 22 procent. På totalen var det dock en bra rapport med 25 procent tillväxt i rörelseresultat och förbättrade marginaler.

Periodens starkaste rapport bjöd Arista på under månadens sista dag. Bolaget växte omsättning med 28 procent och rörelseresultatet steg med 44 procent – vilket slog redan högt ställda förväntningar – bland annat drivet av accelererande investeringar i infrastruktur för AI-nätverk. Kassaflödet var samtidigt urstarkt och ökade med 564 miljoner dollar jämfört med samma kvartal förra året.

På totalen har nu 22 av portföljens 34 bolag rapporterat kvartalssiffror med en aggregerad omsättningstillväxt på 4,5 procent och vinstutveckling på 12,4 procent. Detta kan jämföras med MSCI World där både omsättning och vinst i stället utvecklats negativt. En annan notering är att traditionella defensiva sektorer som hälsa och stapelvaror gått svagt under året. Vi tror detta är fel och bibehåller en stor allokering till framför allt hälsa. Med hög osäkerhet i konjunkturen kommer denna sektor leverera goda resultat oavsett konjunkturutveckling närmsta åren.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.