Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Revanch för finans när Charles Schwab tystar tvivlare

Globala aktier utvecklades starkt i lokala valutor under månaden, mycket drivet av en bra inflationssiffra från USA som kom ut på 3 procent och fick investerare att våga tro på den så skallade mjuklandningen och ljusare tider. För svenska investerare ledde det dock till att US-dollarn och flera andra valutor försvagades vilket drog ned resultat i SEK.

Precis som för världsindexet så hade Carnegie Global Quality Companies en på totalen något negativ utveckling samtidigt som vi såg en väldigt fin utveckling för majoriteten av innehaven i lokal valuta. De fem bäst avkastande bolagen var Charles Schwab, Adobe, Alphabet, Blackrock och Bookings.

Charles Schwab som erbjuder rådgivning, förvaltning samt traditionella banktjänster är en av de största och mer välkända aktörerna inom Wealth Management i USA. Bolaget har varit kraftigt nedsålt till följd av den allmänna bankoron i våras vilket vi ansett varit obefogat, åtminstone sett till magnituden i rörelsen. Bolaget har ett starkt varumärke, en diversifierad verksamhet och är välfinansierat. Marknadens överreaktion gjorde att värderingen såg attraktiv ut. I juli släppte bolaget en stark kvartalsrapport som fick den oron att släppa och aktien att rusa.

Fler positiva rapporter fick vi från Blackrock och Alphabet. Blackrock rapporterade en fin organisk tillväxt och marginalförbättring under andra kvartalet. Alphabet visade också upp en stark tillväxt, en återhämtning i digitala annonsmarknaden samt guidade om fler investeringar i AI vilket var nyheter som välkomnades av marknaden.

Även fast den nominella inflationen nu har kommit ner så har kärninflationen visat sig ihärdig och kvarstår på hela 4,8 procent. Samtidigt har IMF släppt en uppdaterad prognos som förvissa har reviderarat upp tillväxten för världen 2023 men understryker att risken fortsätter vara tiltat mot nedsidan. Marknadsläget är fortsätter alltså vara osäkert samtidigt som framtidsutsikten stegvis förbättras. Carnegie Global Quality Companies fokuserar på att äga stabila kvalitetsbolag som handlas till attraktiva värderingar. Det är något som har visat sig vara en mycket framgångsrik strategi och vi känner oss därför väldigt trygga med att dagens portfölj kommer leverera god avkastning på sikt oavsett hur ekonomin utvecklas i närtid.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.

 

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.