Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Rysslandsfond

Ryssland har klivit av spannmålsavtalet

Informationen om den ukrainska motoffensiven är väldigt begränsad. De verkar dock som om den nästan två månader gamla offensiven fått nytt liv och att Ukraina nu gör relativt stora framsteg. Målet tycks vara städer i Zaporizjaregionen. Melitopol och Berdjansk pekas ut som viktiga. Om man skulle kunna ta städerna skulle det vara en stor framgång. Under tiden som markstriderna pågår fortsätter Ryssland sin terrorbombning av ukrainska civila med drönare och robotar.

Ryssland har nu klivit av spannmålsavtalet och försöker slå ut den ukrainska exportkapaciteten med flygattacker.

Det ryska budgetunderskottet för de första 6 månaderna blev 8,6 biljoner rubel. Budgetintäkterna sjönk med 12 procent jämfört med förra året. Betalningsbalansen förblev dock positiv. Överskottet blev 20 miljarder dollar vilket dock är väsentligt mindre än förra året. Officiell ryska statistik visar på en BNP-tillväxt på 4,3 procent på årsbasis för juni. Lite konstigt kan man tycka.

Den ryska centralbanken bekymrar sig återigen över inflationen. På julimötet höjde man räntan med 100 punkter till 8,5 procent. Detta var betydligt mer än de 50 punkter som förväntades.

Magnit har återköpt aktier motsvarande cirka 21 procent av kapitalet. Även Polyus har deklarerat att man skall genomföra ett återköpsprogram. Här siktar man på cirka 30 procent.

USA har infört sanktioner mot Rysslands tidigare finansminister Alexej Kudrin och mot Tinkov Bank.

Putin har placerat franska Danones och danska Carlsbergs ryska bolag under temporär statlig administration. Han har utsett två till honom närstående personer till chefer för bolagen. Både Danone och Carlsberg har haft betydande verksamheter i Ryssland.

När västerländska bilmärken nu lämnat den ryska marknaden skyndar sig kineserna att ta deras plats. Importen av bilar från Kina har ökat fem gånger till ett värde av 3,5 miljarder dollar för de första fem månaderna 2023.

De ryska bolagen fortsätter att betala ut stora utdelningar. Detta har givit marknaden stöd under sommaren. Vi förväntar oss att detta stöd ebbar ut under augusti.

Författare

Fredrik Colliander

MSc i företagsekonomi. Arbetat i finansbranschen sedan 1990 och anställd på Carnegie Fonder sedan 2000.