Marknadskommentar
SEPTEMBER 2024
Centralbanker och vinstvarningar stod i fokus under september. FED genomförde en dubbelsänkning på totalt 50 punkter under månaden. Även Riksbanken och ECB kommunicerade räntesänkningar under perioden. Den svenska kronan stärktes ytterligare och nådde sin starkaste nivå mot dollarn sedan årsskiftet. De svenska fastighetsbolagen hade en stark månad och utvecklades klart bättre än börsen som helhet, Carnegie Real Estate Index steg med 6,5 procent.
MÅNADENS SPANINGAR
1. Fast eller rörlig ränta? Det fortsätter att vara högt tryck på emissionsmarknaden och när det gäller valet mellan obligationer med fast eller rörlig ränta ser bolagen att intresset ofta är större för instrument som erbjuder rörlig ränta, så kallade FRNs eller Floating Rate Notes. Kanske handlas längre räntor för stunden på en sådan nivå att investerare ser begränsat utrymme till att de ska fortsätta ned. Femårig swap-ränta handlas i nivå med det svenska inflationsmålet på två procent och tror man att Riksbanken ska kunna upprätthålla inflationsmålet är det rimligt med någon form av realränta på fem år.
2. Kinesiska stimulanser såsom sänkta krav på bankreserver, sänkta bolåneräntor, minskat kapitalkrav på fastighetsaffärer och injicerad likviditet i finansmarknaden överraskade. Shanghaibörsen hade sin starkaste dag på över ett decennium under månaden. Shanghai Shenzhen CSI 300 index steg med drygt 20 procent under september. Kommer optimismen bland investerare att hålla i sig och är stimulanserna tillräckliga för att ekonomin ska få ett lyft?
3. Är det positivt för börsen med kraftigt sänkta centralbanksräntor? Generellt brukar man säga att det är positivt med en stigande yieldkurva (vilket tenderar inträffa när korträntor faller) och många sådana perioder går att peka på. Samtidigt har några av de svagare börsperioderna sammanfallit med kraftigt sänkta räntor från amerikanska FED, nämligen januari 2001 till juni 2003 när räntan sänktes 550 baspunkter men börsen tappade 51 procent, samt september 2007 till december 2008 när räntan sänktes 525 baspunkter men börsen tappade hela 57 procent. Nu kan vän av ordning påpeka att det första exemplet sammanföll med att den s.k. ”dot-com bubblan” sprack och den andra tidsperioden innehåller en stor finanskris. Så svaret på om sänkta räntor är positivt är mer att, ja i normalfallet är det så, men inte om räntorna sänks pga. en stor chock i ekonomin eller det finansiella systemet.
4. Med räntor som kommer ned och en soft landing av ekonomin i korten ser förutsättningarna för high yield relativt bra ut. Givet att high yield-bolag generellt sett över tid har en något högre skuldsättning har det höga ränteläget varit väldigt kostsamt. Förväntningarna om fortsatta räntesänkningar bidrar därför direkt till
en ökad lättnad och lönsamhet för denna typ av bolag. Samtidigt består den nordiska kreditmarknaden till stor del av rörliga kuponger vilka påverkas av räntesänkningarna. För high yield-krediter utgör dock kreditmarginalen en stor del av kupongavkastningen vilket gör att effekten av sjunkande räntor inte är lika påtaglig som för lågavkastande krediter. Med andra ord tror vi fortsatt på bra riskjusterade avkastningsnivåer framåt.