Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Insikt

Shaida Faiqi – en expert på IT-frågor och Seinfeld

Matematik på hög nivå i kombination med en förälskelse i karaktärerna Jerry, Elaine, Kramer och George, ja se där har vi Shaida Faiqi på Carnegie Fonder. För lite mer än två år sedan, hösten 2021, klev Shaida in på kontoret på Regeringsgatan 56 för första gången. Så klart var det pirrigt, men mottagandet var varmt och trevlig.

– Jag minns att flera vänner trodde att jag skulle behöva jobba nästan dygnet runt på min nya arbetsplats och det är säkert en vanlig uppfattning. Som tur var stämde det inte, vi arbetar humant efter börsens öppettider.

Inledningsvis arbetade Shaida på Middle Office, sedan tog hon plats i bolagets systemägargrupp och numera är hon även IT-ansvarig. Det innebär att Shaida har det övergripande ansvaret för att IT-verksamheten bedrivs i enlighet med Carnegie Fonders interna riktlinjer samt att hon upprätthåller en nära kommunikation med företagets IT-leverantör, CAG.

– En viktig faktor för mig i yrkeslivet är att ständigt utvecklas och det ger Carnegie Fonder mig. Det är roligt att utmana mig själv med nya arbetsuppgifter och det har jag redan goda erfarenheter av.

Shaida Faiqi, Carnegie Fonder

”Jag har länge drivits av mitt intresse för matematik och analys ”

Med en civilingenjörsutbildning från KTH och en masterexamen inom finansiell matematik, hamnade Shaida på Carnegie Fonder av en slump. Åren på universitetet präglades av ständigt plugg, men det var både lärorikt och roligt. Parallellt med skolan jobbade Shaida bland annat på Riksbanken.

– På Riksbanken arbetade jag för RIX-enheten, det centrala betalningssystemet som banker och andra finansiella institut använder för att göra betalningar mellan varandra. Mitt fokus var övervakning av RIX-systemet, sammanställning av statistik och kontakt med RIX-deltagare i olika ärenden.

Jag drivs av mitt intresse för matematik och analys vilket kanske inte direkt överensstämmer med nuvarande arbetsuppgifter, men intresset stillas genom att hjälpa min tioåriga systerson med matteläxor och så klart genom att mitt eget aktie- och fondintresse.

Vid sidan av jobbet på Carnegie Fonder har Shaida några mer klassiska intressen som att läsa, resa och träffa vänner och familj. Men något som desto färre kan gissa sig till är att hon är förälskad i serien Seinfeld.

– Jag fullkomligen älskar Seinfeld och ser minst ett avsnitt per dag. Om jag ska tipsa någon om att se ett avsnitt så är det säsong 9 avsnitt 3 – The Serenity Now. Ni som inte har sett, se det och ni som har sett avsnittet, se det igen. Det finns så många klockrena citat.

“People don’t turn down money! It’s what separates us from the animals.”

”Breaking up is like knocking over a Coke machine. You can’t do it in one push. You gotta rock it back and forth a few times, and then it goes over.”