Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Small Cap

Stark avslutning av året för småbolag

December månad bjöd på ett trevligt avslut på året med en positiv marknadsutveckling och en optimistisk syn på 2024. Inflationen fortsätter ner och även om kärninflationen visar sig var mer trögrörlig verkar det inte oroa marknader som nu prisar in sex räntesänkningar från FED under nästa år. Marknadens optimism utgör dock en viss risk för besvikelse om kärninflationen inte lyckas komma ner till målet på 2 procent och räntorna tvingas förblir höga under en längre period.

Carnegie Global Quality Small Cap avslutade året positivt där industrisektorn stack ut som den starkast bidragande sektorn för fonden. De fem bästa innehav för månaden var Alfen, Tomra, Carl Zeiss Meditec, Charles River och Allegion.

Alfen är ett nederländskt bolag med en ledande roll inom smarta energilösningar. Med sitt fokus på transformatorstationer, energilagringsystem och laddningsstationer för elbilar har bolag positionerat sig i framkanten av den gröna omställningen och visar en imponerande tillväxtpotential som är i linje med både globala trender och FN:s hållbarhetsmål.

Carl Zeiss Meditec fortsätter att imponera med sin världsledande teknik inom medicinsk optik. Företagets starka marknadsposition och konstanta innovation inom sjukvårdsteknologi gör det till en attraktiv och framtidssäker investering. Carl Zeiss Meditec har en överlägsen produktkvalitet som inte bara garanterar en överlönsamhet utan också bidrar till en effektivare global sjukvård.

Carnegie Global Quality Small Cap avslutade året med en avkastning på 9,0 procent och en lägre risk än småbolagsindexet vilket tyder på att vår investeringsfilosofi fungerar minst lika bra inom småbolagsuniversumet. Vi känner oss väldigt bekväma med dagens portfölj som består av högkvalitativa bolag som är välrustad inför framtiden. Inte bara utifrån ett avkastningsperspektiv utan även ur ett hållbarhetsperspektiv. Med två tredjedelar av portföljbolagen som aktivt gynnar ett eller flera hållbarhetsmål håller fonden en hög hållbarhetsprofil och bidrar till FN:s hållbarhetsarbete. Vi är övertygade om att hållbarhet går hand-i-hand med långsiktig avkastning och vi kommer fortsätta se fördelar från detta fokus under 2024.

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.