Hoppa till innehåll

Riskinformation Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Carnegie Global Quality Companies

Stark start på det nya året

Efter en trevande inledning under årets första dagar tog aktier fart igen och på det stora hela taget blev januari en bra månad för portföljen med starka bidrag från våra läkemedels- och teknikbolag. Bland de bäst avkastande bolag fanns ASML och TSMC efter tecken på en återhämtning inom efterfrågan på halvledare. ASML ökade både omsättning och vinst med över 30% under 2023 medan TSMC rapporterade svagt negativ utveckling men indikerade att de väntar sig en försäljningstillväxt på över 20% under 2024. Ett annat bolag som visade på styrka var lyxbolaget Richemont vars försäljningssiffror för det fjärde kvartalet visade på stark tillväxt inom klockor och smycken.

Till skillnad från hur det såg ut för ett år sedan då alla var inställda på en global recession, råder sedan i höstas en starkt optimistisk konsensus med förväntan på en amerikansk mjuklandning, en mildare lågkonjunktur i Europa, snabbt fallande inflation och räntesänkningar en masse. Att detta drömscenario realiseras är långt ifrån givet och alltför höga förväntningarna tenderar att vara ett bra recept för besvikelser.

Att det råder stor nervositet ser vi i reaktionerna på bolagsrapporterna som trillat in under januari. Överlag har de varit något bättre än väntat men minsta svaghetstecken har straffats hårt. Tvåsiffriga kursreaktioner hör inte till ovanligheterna. Mot denna bakgrund kan 2024 mycket väl blir året då defensiva sektorer som hälsovård och stapelvaror gör en comeback. Vi såg tendenser till detta under månaden där till exempel läkemedelsjätten Merck samt Coca-Cola levererade stark avkastning när marknaden var skakig. Utöver deras förmåga att stå emot svängningar i konjunkturen är många läkemedelsbolag alldeles för billiga och även stapelvaror har kommit ned i värderingar. Historiskt har lågriskbolag – allra helst de mest lönsamma – också levererat högre avkastning (håll utkik efter vårt kommande white paper!) och går vi in i en riktig lågkonjunktur är det i dessa man vill rida ut stormen. Vem vill inte äga höglönsamma krockkuddar som Merck och Coca-Cola när ekonomin klappar ihop?

Simn Reinius

Författare

Simon Reinius

Tidigare tradingchef på Investor AB, grundare Speed Ventures NV, grundare av OPM samt makroanalytiker på miljöstiftelsen The Natural Step. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Global Quality Companies, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Listed Infrastructure.

Emanuel Furubo

Författare

Emanuel Furubo

Master of Science, Finance and Economics vid Warwick Business School. På Carnegie Fonder sedan 2021. Förvaltar Carnegie Listed Infrastructure, Carnegie Global Quality Small Cap och Carnegie Quality Companies.